Uitzicht door het raam vanuit het ‘grote’ huis op de mantelzorgwoning die rechts staat met een paadje buitenom naar de deur.
Uitzicht door het raam vanuit het ‘grote’ huis op de mantelzorgwoning die rechts staat met een paadje buitenom naar de deur.

Mantelzorgwoning voor wie, waar, wat, hoe?

Algemeen 827 keer gelezen

We moeten allemaal zo lang mogelijk thuis blijven wonen, of we dat nou willen en kunnen of niet. Op het moment dat de mantelzorger héél erg belangrijk wordt in iemands leven kan een mantelzorgwoning overwogen worden.

Een mantelzorgwoning kan een zelfstandige woning op het terrein van het eigen huis of in de tuin van het huurhuis zijn. Hierbij maakt het niet uit wie waarin woont, de hulpbehoevende óf de mantelzorger. De mantelzorgwoning kan een losstaand ‘gebouw’ zijn, een schuur of een omgebouwde aan het huis vastzittende garage. De mantelzorger mag er samen met nog één iemand anders wonen. Voordeel is dichtbij wonen met behoud van privacy voor beide huishoudens.

Er is meestal geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning op het eigen bewoonde terrein, mits men aan de technische voorschriften van het bouwbesluit van 2012 voldoet dat vooral gaat over de veiligheids-, duurzaamheids- en gezondheidseisen. Dit kan dus het terrein van de mantelzorger óf het terrein van de zorgbehoevende zijn. Het is hierbij ook nuttig om te controleren of er een omgevingsvergunning nodig is. Dat kan via https://www.omgevingsloket.nl rechtstreeks (DigiD nodig), of via een formulier op die website.

Bij een huurwoning moet men in overleg gaan met de verhuurder. Sommige corporaties hebben zelf verplaatsbare mantelzorgwoningen en/of eigen regels hierover.

Kiest men voor het plaatsen/verbouwen van een los gebouw dan kan dat ook een (tijdelijk) verplaatsbaar gebouw zijn wat zelfs gehuurd kan worden. Dat heeft zo zijn voordelen als de noodzaak van de mantelzorgwoning niet meer bestaat. Dan kan het verplaatsbare gebouw simpel weggehaald worden. Een blijvende omgebouwde voorziening moet ‘ontmanteld’ worden, m.a.w. de keuken en de sanitaire voorzieningen moeten eruit gehaald worden.

Tenslotte: Stephanie heeft ervaring met wonen in een mantelzorgwoning: “Wij hebben destijds zelf in een mantelzorgwoning bij mijn schoonouders gewoond. Het beviel goed en nu komt mijn eigen moeder met haar partner erin wonen. Het voordeel is dat je altijd dichtbij bent. Het nadeel is dat jij dan wel altijd degene bent die klaar moet staan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant