In verschillende Bossche wijken vonden onlangs wijktoernooien plaats in aanloop naar het EK Petanque 2022. Een uitgelezen kans voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. (Foto: Vincent van den Boogaard)
In verschillende Bossche wijken vonden onlangs wijktoernooien plaats in aanloop naar het EK Petanque 2022. Een uitgelezen kans voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. (Foto: Vincent van den Boogaard) Foto: Vincent van den Boogaard

Gemeente zet extra tandje bij in de aanpak van eenzaamheid

Politiek 214 keer gelezen

DEN BOSCH | Steeds meer inwoners voelen zich eenzaam. Dat is zeker sinds de coronapandemie het geval. En dan gaat het zeker niet alleen over ouderen; ook jongeren geven steeds vaker aan met gevoelens van eenzaamheid te kampen.

Al een paar jaren is de gemeente ’s-Hertogenbosch samen met een aantal maatschappelijke partners actief om eenzaamheid onder inwoners aan te pakken. De komende jaren zetten ze hierbij nog een extra tandje bij.

Samenwerking

De aanpak van eenzaamheid in Den Bosch telt een aantal pijlers waar samenwerking er één van is volgens wethouder Huib van Olden: “Eenzaamheid raakt ons allemaal. En alleen samen kunnen we er iets aan doen. Het is daarom goed om te zien dat niet alleen professionals en vrijwilligers aandacht hebben voor eenzaamheid. Ook steeds meer bedrijven en mensen in de omgeving van eenzame inwoners bekommeren zich om hen. Zo maken we de coalitie tegen eenzaamheid nog sterker.”

Elkaar ontmoeten

Een andere belangrijke pijler is het zo veel mogelijk voorkomen van eenzaamheid. Dat doet de gemeente ’s-Hertogenbosch door er samen met alle partners voor te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar dan ook in de gemeente. De gemeente verstrekt daarvoor bijvoorbeeld subsidies aan organisaties en zorgt ervoor dat er in iedere wijk in Den Bosch voldoende plekken zijn waar buurtbewoners gemakkelijk met elkaar koffie kunnen drinken of dingen ondernemen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn ook de wijktoernooien die met het oog op het EK Petanque 2022 onlangs in enkele Bossche wijken zijn gehouden.

Persoonlijke aanpak

De komende jaren zet de gemeente daarnaast ook in op de persoonlijke aanpak. Zo is het de bedoeling om 75-plussers, die zelfstandig wonen, tijdens een huisbezoek te vragen hoe het nu eigenlijk met ze gaat en ze eventueel in contact te brengen met andere buurtbewoners. Sport en cultuur spelen daarbij steeds vaker een rol. In een paar Bossche wijken zet de gemeente bovendien extra wijkverpleegkundigen in om contact te leggen met ouderen in de wijk en met signalen van eenzaamheid aan de slag te gaan.

Signalen herkennen

Ook komt er extra aandacht voor het herkennen van eenzaamheid. Het is in de praktijk namelijk vaak moeilijk om te zien of iemand zich eenzaam voelt of niet. Daarom moeten zowel professionals als vrijwilligers die regelmatig bij mensen op bezoek gaan, beter oog krijgen voor de signalen van eenzaamheid. Zodat mensen die eenzaam zijn eerder en ook beter geholpen kunnen worden.

Ook nieuw in de aanpak van eenzaamheid is de inzet van ambassadeurs. Een groep bekende en minder bekende inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch gaat de gemeente helpen om eenzaamheid op de kaart te houden en vooral ook voor iedereen bespreekbaar te maken. Het gaat om inwoners uit alle delen en geledingen van de gemeente. Het is de bedoeling dat ze daarbij ook hun eigen achterban betrekken.

Jongeren

In de nieuwe aanpak krijgt eenzaamheid onder jongeren extra aandacht. Cijfers uit 2019 laten zien dat 34% van de jongeren (tussen 12 en 24 jaar) in de gemeente ’s-Hertogenbosch zich soms eenzaam voelt. Zo’n 5% geeft aan zich ernstig eenzaam te voelen. Door corona zijn die aantallen waarschijnlijk nog verder gestegen. Samen met een aantal jongeren worden na de zomervakantie acties uitgewerkt waarmee de gemeente en betrokken partners eenzaamheid onder jongeren tegengaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant