Om overlast van de eikenprocessierups te beperken, wordt ook de hulp ingeroepen van natuurlijke vijanden.
Om overlast van de eikenprocessierups te beperken, wordt ook de hulp ingeroepen van natuurlijke vijanden.

Natuurlijke vijanden helpen bij bestrijding eikenprocessierups

Politiek 153 keer gelezen

DEN BOSCH | Om overlast van de eikenprocessierups te beperken, zuigt de gemeente niet alleen de nesten weg, maar wordt ook de hulp ingeroepen van natuurlijke vijanden.

Koolmezen eten de rupsen op en sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsen of poppen van de eikenprocessievlinder. Zodra de larven uit de eitjes uitkomen eten ze van de rups of pop, waarna deze dood gaat.

Met speciale eikenprocessierups-kasten (EPR-kasten) zorgt de gemeente ervoor dat er meer sluipwespen en sluipvliegen in de buurt van de eikenprocessierups gaan leven. Sinds kort hangen er in Den Bosch 53 EPR-kasten. Sluipwespen en sluipvliegen veroorzaken overigens geen overlast voor mensen. De sluipwesp heeft geen angel en kan dus niet steken.

De gemeente gebruikt de EPR-kast in combinatie met het opruimen van de nesten van de eikenprocessierups. Er worden ongeveer 16 nesten, waarin poppen van de rups maar ook poppen van de sluipwespen en sluipvliegen aanwezig zijn, in een speciale kast gelegd. Deze kasten hebben een rooster aan de buitenzijde waardoor sluipwespen en sluipvliegen naar buiten en binnen kunnen, maar vlinders van de eikenprocessierups niet. De eikenprocessievlinder kan zich dus niet verder voortplanten, maar de vliegen en wespen wel.

De EPR-kast is gemaakt van recycled kunststof en ijzer en hangt in een boom in de buurt van eikenbomen waar overlast is van de rupsen. Op veilige hoogte, zodat mensen er niet zomaar bij kunnen. De wespen en vliegen uit één EPR-kast kunnen voor zo’n 150.000 nakomelingen zorgen en bestrijden zo’n 500 tot 900 nesten. Door het ophangen van 53 EPR-kasten verwacht de gemeente dat er volgend jaar zo’n 30.00 tot 40.000 nesten duurzaam bestreden worden. Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende voedsel, zoals bloemen, in de buurt van de kasten groeit.

Vorig jaar heeft de gemeente een succesvolle pilot gedaan met twee EPR-kasten in Maliskamp en Sparrenburg. In Sparrenburg hebben de sluipwespen en -vliegen maar liefst 800 nesten bestreden. Met behulp van de sluipwespen en -vliegen en koolmezen, hoopt de gemeente dat op langere termijn de natuur weer in evenwicht komt en de overlast van de rupsen verdwijnt. Tot die tijd blijft de gemeente de nesten waar nodig ook actief verwijderen. 

Meer info: www.s-hertogenbosch.nl/eikenprocessierups.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant