Comedian René van Meurs komt met zijn nieuwe show 'Hunkert' naar Den Bosch om te vertellen over liefde en geluk.
Comedian René van Meurs komt met zijn nieuwe show 'Hunkert' naar Den Bosch om te vertellen over liefde en geluk. Foto: Anne van Zantwijk

René van Meurs duikt in Den Bosch in de wereld van de liefde

Kunst en cultuur 420 keer gelezen

DEN BOSCH | Wat betekent de liefde nou eigenlijk? Hoe voelt het om lief te hebben, te houden en te verliezen? René van Meurs weet er alles van en eigenlijk ook helemaal niets. Hij duikt op zondag 3 oktober in de wereld van liefde. Want je kunt op zoek zijn naar liefde, je kunt er naar verlangen en zelfs naar smachten. Maar René doet daar nog een schepje bovenop. Hij hunkert.

Een voorstelling over liefdesverdriet: je moet het maar durven. Niet omdat het thema nou zo gewaagd is, maar omdat het risico op clichématigheid heel groot is. Toch durft René van Meurs het aan. Gelukkig maar, want het levert een fraaie voorstelling op waarin de kwetsbaarheid het bijna altijd wint van de sentimentaliteit. 

Het liefdesverdriet van René is het vertrekpunt voor meer algemene bespiegelingen over het vastzitten in patronen en hoe ongelukkig zijn ook verslavend kan werken. Zelf vergelijkt Van Meurs het met de muziek van Nick en Simon: ‘Daar word je ook ongelukkig van, maar we zijn er toch aan gehecht geraakt.’

Geen afzeikcomedian

Het gaat Van Meurs om het verhaal. “Wat vaak en goed scoort, is uitdelen. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben geen afzeikcomedian. Waarom zou ik dat doen? Ik ben niet gevaarlijk. De eerste rij kan gerust zijn. Ik heb ook geen rafelrandje. Ik wilde een programma maken dat hilarisch en kwetsbaar tegelijk is. Het is makkelijk om te zeggen: mijn ex is dik, of lelijk… Totaal niet boeiend. Veel interessanter is om te zeggen: mijn ex is zo fantastisch, ik ben nog knettergek op haar. Ze is een fantastische vrouw.”

Neerlands Hoop

René van Meurs wist op jonge leeftijd al dat hij comedian wilde worden. Hij werd uitgenodigd om op te treden op het Griffioen Cabaret Festival in 2006 waar hij met de publieksprijs op zak weer naar huis ging. Sindsdien heeft René niet stilgezeten. Hoewel de weg naar het podium lang was en vol hobbels zat, gaf hij niet op. Een slechte recensie zat hem lang dwars en hij overwoog zelfs om te stoppen. Samen met regisseur Laurens Krispijn de Boer maakte hij zijn derde show die hem een nominatie opleverde voor Neerlands Hoop, de prijs voor de veelbelovende cabaretier. Met ‘Hunkert’, zijn vierde theatershow, gaat hij nog een stapje verder. ,,Ik denk dat 98 procent van de voorstelling echt gebeurd is.’’

Lach en ontroering

Bezoekers van zijn try-out stuurden hem na afloop berichtjes: ze hadden hem wel een knuffel willen geven. Van Meurs brengt lach en ontroering. De zalen worden groter en groter en zitten alsmaar sneller vol. Dit seizoen heeft hij de speellijst waar hij al vijftien jaar van droomt. René is ad rem en alert in zijn omgang met het publiek en blijkt een vaardig verhalenverteller. Nonchalant staand in zijn T-shirt, spijkerbroek en gympen, neemt hij de bezoekers in de zaal mee in de tragische geschiedenis van zijn verbroken relatie.

Ook als tekstschrijver is Van Meurs actief voor onder andere ‘Dit was het nieuws’ (RTL 4), ‘Doe Maar Normaal’ (BNN) en ‘Humor TV’ (VARA). 

Theater aan de Parade presenteert ‘Hunkert’ van René van Meurs op zondag 3 oktober om 20.00 uur in HAL8 - Brabanthallen. Meer informatie en tickets vind je op theateraandeparade.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant