Om 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen, heeft Theaterfestival Boulevard voor dit jaar een nieuw festivalhart gecreëerd in het Zuiderpark in Den Bosch. (Foto: Karin Jonkers)
Om 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen, heeft Theaterfestival Boulevard voor dit jaar een nieuw festivalhart gecreëerd in het Zuiderpark in Den Bosch. (Foto: Karin Jonkers) Foto: Karin Jonkers

Theaterfestival Boulevard 2021 met als thema ‘Hack the horizon’

Kunst en cultuur 174 keer gelezen

DEN BOSCH | Van donderdag 5 tot en met zondag 22 augustus vindt Theaterfestival Boulevard plaats. De 37e festivaleditie telt 109 verschillende voorstellingen, concerten, performances en installaties in theaters, op unieke locaties én in het Zuiderpark. 

Onder het motto ‘Nader de ander’ bood het festival in 2020 – tijdens de alternatieve corona-editie ‘Afzender Boulevard’ – haar publiek een oefening in nabijheid. Dit jaar nodigt het festival uit om na te denken over de toekomst en de houdbaarheidsdatum van diepgewortelde opvattingen. Is groei nog vanzelfsprekend? Mag je de natuur en het milieu grenzeloos belasten? Het festivalmotto is dit jaar dan ook ‘Hack the horizon’. Theatermakers zijn daar onmisbaar in. Zij verbinden en wijzen op ongebaande wegen. Ze verknopen droom en moed. Daarom nodigt Theaterfestival Boulevard haar publiek dit jaar uit zichzelf aan de hand van de makers opnieuw te leren verhouden. Tot de natuur en tot het klimaat. Tot onze herkomst, zorg en gezondheid. Tot elkaar. Omdat een nieuwe periode niet zonder een nieuwe blik kan.

Geen elf maar zestien dagen

Het festival wijkt deze editie af van de traditionele elf dagen, om ook het programma en daarmee de bezoekers meer te kunnen spreiden. Het festival vindt plaats in de periode van donderdag 5 tot en met zondag 22 augustus. Voor het eerst in 36 jaar duurt het festival daarmee langer dan de gebruikelijke elf dagen. Zestien dagen om precies te zijn (let op: op maandag 9 en 16 augustus zijn er geen voorstellingen). Dit maakt het mogelijk programmaonderdelen langer door te laten spelen, met vaak ook meerdere speelbeurten per dag. Op deze manier hoopt Theaterfestival Boulevard ongeveer de helft van het aantal kaarten te kunnen verkopen van voor de pandemie, terwijl het tegelijkertijd zorg draagt voor de anderhalve meter afstand tussen de festivalbezoekers.

Perspectief bieden

“Het verlangen om werk te kunnen tonen en publiek te ontmoeten is groter dan ooit en voelbaar in alle gesprekken die wij voeren met makers. Als festivalorganisatie is het fantastisch om in deze tijd perspectief te mogen bieden en te bouwen aan een festival waar hoofd en hart in beweging wordt gezet en waar ontmoeting en vreugde onderdeel is van het dagelijkse aanbod”, aldus Tessa Smeulers, programmeur bij Theaterfestival Boulevard.

Nieuw festivalhart

Voor het programma in 2021 legt Theaterfestival Boulevard speciale focus op voorstellingen op locaties in en rondom de stad met veel ruimte, het liefst in de buitenlucht. Zo heeft het festival een nieuw festivalhart gecreëerd in het Zuiderpark in Den Bosch waar meer ruimte beschikbaar is. Dit is een tijdelijk terrein, waar Boulevard dit jaar te gast is. Dit uitstapje maakt het mogelijk om theatertenten met een grotere capaciteit te plaatsen, terwijl de openbare ruimte groot genoeg blijft voor publiek om zich op gepaste afstand van elkaar te kunnen blijven bewegen en gebruik te maken van de horeca-faciliteiten.

De Bossche Zomer

Evenals vorig jaar maakt Theaterfestival Boulevard opnieuw deel uit van de Bossche Zomer: een initiatief waarin twee maanden lang volop ruimte wordt gegeven aan ondernemers, instellingen én bezoekers om (met de RIVM-maatregelen als voorwaarde) op innovatieve en creatieve wijze samen te komen op bekende én nieuwe plekken.

Theaterfestival Boulevard biedt net als voorgaande jaren een mooie mix van betaalde en gratis voorstellingen en performances. Kijk voor het complete programma en kaartverkoop op de website van Theaterfestival Boulevard: 
www.festivalboulevard.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant