De Hiphopdansvoorstellingen 'Born to Protest' en 'Born to Manifest' maken deel uit van Joseph Toonga’s hiphop danstheatertrilogie.
De Hiphopdansvoorstellingen 'Born to Protest' en 'Born to Manifest' maken deel uit van Joseph Toonga’s hiphop danstheatertrilogie.

De struggle van de straat op Boulevard 2021

Kunst en cultuur 142 keer gelezen

DEN BOSCH | Stigma’s zijn er om aan de kaak gesteld te worden, raciale ongelijkheid om tegen in opstand te komen, en verschillen zijn er om gevierd én gedanst te worden. 

‘Born to Protest’ is een rauwe hiphop dansvoorstelling in de openlucht, waarbij hiphopchoreograaf en theatermaker Joseph Toonga uit Groot-Brittannië vooroordelen over de zwarte man – die vaak uitgaan van intimidatie, gevaar en isolatie – vervangt door fragiliteit, kwetsbaarheid en een constant innerlijk gevecht als resultaat van bewijsdrang. Een opzwepende, confronterende dans, daar waar het verhaal ontstaat, daar waar het zich afspeelt: op straat.  

Joseph, zelf in Kameroen geboren en opgegroeid in Oost-Londen, gebruikt waargebeurde levensverhalen en eigen ervaringen om een beweeglijke, aangrijpende verhaallijn te vormen. In Born to Protest zien we vier zwarte, Britse, jonge dansers de struggle van de straat uitbeelden, compleet met pijn, plezier en broederschap.

Born to Manifest

Daarnaast is Joseph Toonga tijdens Boulevard ook te zien in een tweede dansvoorstelling: Born to Manifest. In welk nest ben je geboren, onder welke lengte- en breedtegraad, wie zijn je ouders en hoeveel magen hebben zij te vullen? Macht en privilege zorgen nog altijd voor onderdrukking, weet Joseph. Hij laat met Born to Manifest harde en ongemakkelijke waarheden zien in het lijf en leven van jonge, zwarte, Britse mannen in een aangrijpend en liefdevol hiphop dansduet. Een dansvoorstelling vol waargebeurde levensverhalen, eigen ervaringen en hiphopstijlen krump, popping en freestyle.  

Danstheatertrilogie

De Hiphopdansvoorstellingen ‘Born to Protest’ en ‘Born to Manifest’ maken deel uit van Joseph Toonga’s hiphop danstheatertrilogie, die uitnodigt diepgewortelde stereotypen rondom huidskleur en gender te bevragen, en tegelijkertijd de culturele identiteiten viert. Opzwepend, kwetsbaar en op zijn eerlijkst, brengt hij deze twee uiteenlopende voorstellingen, het een integer en op de dansvloer, de ander rauw en in de buitenlucht.

Speeldata

De voorstelling ‘Born to Protest’ van Joseph Toonga is op vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus te zien op Theaterfestival Boulevard en de tweede voorstelling ‘Born to Manifest’ op zondag 8 en dinsdag 10 augustus. Op zondag 8 augustus om 16.00 uur is Joseph Toonga bovendien te gast in het ‘Gesprek van de dag’. De voertaal is dan Engels.

Tickets reserveren en meer info: www.festivalboulevard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant