Hans Kessens jr (foto) en zijn broer Allard waren te nieuwsgierig om niet op zoek te gaan naar ‘Het verhaal dat er niet mocht zijn’.
Hans Kessens jr (foto) en zijn broer Allard waren te nieuwsgierig om niet op zoek te gaan naar ‘Het verhaal dat er niet mocht zijn’. Foto:

Bossche documentaire over ‘het verhaal dat er niet mocht zijn’

Historie 487 keer gelezen

DEN BOSCH | Ze zijn er bij de vleet, verhalen over oorlogsbelevenissen die nooit verteld zijn. ‘Ze verdwenen naar de zolder of werden op een andere manier opgeborgen. Het verhaal zit “veilig” opgeborgen in een laatje.

Dat kastje wordt dus niet meer opengemaakt, tenzij…’, zegt historicus René Kok, momenteel met Juliette Nederlof werkend aan een boek over ‘Goed of Fout’ in ’s-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog. Maar Hans Kessens jr en zijn broer Allard waren te nieuwsgierig om niet op zoek te gaan naar ‘Het verhaal dat er niet mocht zijn’. Ze maakten een documentaire over de oorlogsjaren van hun vader, de (piepjonge) journalist Hans Kessens sr.In de jaren ’60 werkte Hans sr. voor het Brabants Dagblad. Hij verwierf bekendheid met onthullende journalistiek, onder meer over de manier waarop het toenmalig stadsbestuur omging met de openbaarmaking van haar plannen voor de oude binnenstad. Op 4 maart 1965 verschijnt een paginagroot : ‘Waarom mag de burgerij niet weten wat er met de stad gebeurt?’. Hans Kessens keert zich tegen de aanstaande sloop van de binnenstad.

Niet verteld verhaal

De documentaire is gebaseerd op een kleine 200 brieven die Hans sr. en Marijke (zijn vrouw) elkaar in de periode 1939 – 1946 schreven. Marijke hield ook een dagboek bij. Brieven en dagboek bleven jarenlang ongelezen in het ouderlijk huis. Maar ze vertellen van hun grote liefde voor elkaar en vooral ook over Hans. Hij werkt als vijftienjarige jongen al bij een krant en wil een journalist van formaat worden. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit! De ambitie van Hans sr. is niet over. Hans gaat door als journalist en schuurt langs de grenzen van ‘goed en fout’ gedrag. De brieven vertellen veel, maar niet alles. Binnen het gezin blijven de verhalen achter de geschreven woorden onverteld. Alhoewel, soms steken ze de kop op tijdens onverwachte momenten. Wat er gebeurde wordt duidelijk na lezing van alle brieven en bezoeken aan het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Hoe werkten deze gebeurtenissen dóór binnen het gezin? En wat deed het met Hans en Marijke?

Goed of fout

René Kok leidt de documentaire in. Hij is historicus met een bijzondere belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn werkzame leven was hij 40 jaar geschiedenis- docent aan het Bossche Sint- Janslyceum. René vertel”: ‘In de jaren zestig is het verhaal: Er zijn slachtoffers en daders: goed of fout! Vandaag komt daar een derde categorie bij: de rol van de omstander/ toeschouwer/ de grote massa: die was niet zwart of wit, maar grijs. Men paste zich zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie aan.’ René verhaalt in het bijzonder over ‘Bossche voorbeelden’, zoals de notoire NSB-er Herman van Alfen, de rector van het Bossche Sint- Janslyceum als held. René brengt het grote grijze gebied in beeld aan de hand van een schets van twee Bossche burgemeesters in oorlogstijd: Frans van Lanschot en Baron Sloet tot Everlo, NSB-burgermeester tussen 1941 en 1943.

Rondom Dieske

Deze bijzondere documentaire met een toepasselijke inleiding van René Kok wordt verzorgd op vrijdag 6 augustus a.s. in het kader van de Bossche Zomeractiviteiten van Rondom Dieske. Het programma vangt aan om 20.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Het programma vindt plaats in de Knillispoort. Meldt u vooral aan. Knillispoort biedt een beperkt aantal plaatsen (ongeveer 40). Zij die zich vooraf aanmelden hebben voorrang. Knillispoort vraagt geen entree vooraf, de bezoeker mag zelf bepalen wat hij of zij ervoor over heeft. Aanmelden kan via achterdenpoort@outlook.com. of via www.knillispoort.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant