Jacky Goossens: “Het was soms afzien, en dat wordt door de twitteraars niet onder stoelen of banken gestoken, maar de humor wint het ruimschoots van het chagrijn.”
Jacky Goossens: “Het was soms afzien, en dat wordt door de twitteraars niet onder stoelen of banken gestoken, maar de humor wint het ruimschoots van het chagrijn.”

“Ik geloof in de kracht van humor, juist in zware tijden”

Human Interest 233 keer gelezen

VUGHT | In barre tijden kan humor helpen de moed erin te houden. Dat is in ieder geval de conclusie van de 60-jarige Jacky Goossens, redacteur bij Omroep Brabant en woonachtig te Vught. Zij volgde het afgelopen coronajaar Twitterberichten over het noodgedwongen thuiswerken en thuisonderwijs. En ontdekte zo dat de Nederlandse, twitterende thuiswerkers, hoe zwaar het soms ook was, nimmer de humor uit het oog verloren. Ze heeft de leukste tweets verzameld en gebundeld in ‘Er rent een fazant door de straat’.

Door Astrid Berkhout

In maart 2020 begon Jacky met het verzamelen van twitterberichten over #thuiswerken en #thuisonderwijs. “Ik kwam er eigenlijk per toeval een paar tegen en vond ze ontzettend grappig”, vertelt ze. “Ik ben de hashtags gaan volgen en verzamelen. Op een bepaald moment had ik zoveel materiaal dat het de moeite waard was om er een boek van te maken. Het geeft een leuk inkijkje in het Nederlandse thuiswerkleven.” Het werd een boekje met een knipoog, met een reeks aan hilarische berichten en foto’s over hoe het eraan toeging in de Nederlandse huishoudens tijdens de coronacrisis van maart 2020 tot en met maart 2021. De tweets zijn gegroepeerd per periode en worden steeds ingeleid met een samenvatting van een coronapersconferentie, inclusief de maatregelen en wat die allemaal teweegbrachten. Dit zorgt voor een soort tijdlijn die de stand van het land door het jaar heen goed weergeeft. En laat zien hoe het voor de overheid ook een zoektocht was. Niemand had een pasklare oplossing voor de coronacrisis.”

Een feest der herkenning

“Tijdens de eerste coronagolf werd thuiswerken de norm en moesten in allerijl thuiswerkplekken worden gecreëerd. In de tweets komen werkplekken in alle soorten en maten voorbij: op de wc, in de badkamer, de slaapkamer van de kinderen, de garage, op zolder, bij de groencontainer, in de caravan, de auto, je kunt het zo gek niet bedenken. De titel van het boek is ook een tweet, iemand heeft daadwerkelijk tijdens het thuiswerken een fazant door de straat zien rennen, dat is toch geweldig? De berichten over online vergaderen en (zoom)meetings zijn eveneens hilarisch. Sommige mensen snappen bijvoorbeeld echt niet hoe mute werkt: “Hallo, hoor je me? Hallo, hoor je me? Ik praat nu, kun je me horen? Ik hoor jou niet. Hallo? En nu? Kun je me nu horen? Ik hoor jou nog steeds niet. Hoor je me nu?” Ook het thuisonderwijs verliep niet helemaal vlekkeloos: “Als je puber met haar mentor #Thuisonderwijs videogesprek heeft, je man #videogesprek met 6 collega’s, en je 7-jarige aan Junior Einstein zit maar even over de gang gilt ‘ik ga poepen!’” en “8yo kan zich niet concentreren want ik typ te hard.” Het geeft wel aan dat het soms behoorlijk zwaar was voor iedereen.”

Met een glimlach

“Zie het boekje als een opsteker na een rotjaar dat werd gedomineerd door slecht nieuws. Voor mijn werk heb ik ook nabestaanden gesproken van coronaslachtoffers. Veel mensen hebben geliefden - een vader, een partner, een oma, een kind - verloren. Als je die verhalen hebt gehoord, weet je hoe hard corona heeft toegeslagen. Een vriendin van mij werkt op de intensive care afdeling en ook zij bevestigt dat wat zich daar heeft afgespeeld, ongekend is. Heel veel verdriet dus, maar de tweets laten zien dat we ook de veerkracht hebben om zo’n zware periode met humor te relativeren. Wat mij betreft is ‘Er rent een fazant door de straat’ een vrolijk memorabilia aan een in alle opzichten bijzondere en onvergetelijke periode. Ik heb zelf veel plezier gehad in het schrijven van het boek, ik hoop dat het met een glimlach wordt gelezen.”

Praktische informatie

‘Er rent een fazant door de straat’ is voor 12,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen bij o.a. bol.com. Ook een aanrader als je niets hebt met Twitter!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant