Jan van Mil (rechts) met naast hem oud-speler van BVV Nees Kerssens. Jan wordt op 6 oktober in de kantine van BVV in het zonnetje gezet vanwege zijn 75-jarig lidmaatschap.
Jan van Mil (rechts) met naast hem oud-speler van BVV Nees Kerssens. Jan wordt op 6 oktober in de kantine van BVV in het zonnetje gezet vanwege zijn 75-jarig lidmaatschap. Foto: BVV

Jan van Mil 75 jaar lid van voetbalvereniging BVV

Verenigingen 400 keer gelezen

DEN BOSCH | Op 1 augustus 1946 meldt de dan 12-jarige Jan van Mil zich aan bij de Bossche Voetbal Vereniging (BVV). “Ik hield van voetballen en als je het spelletje in die tijd serieus nam, dan meldde je aan bij BVV. Dat was dé voetbalclub van ‘s-Hertogenbosch.”

Aan het woord is Jan van Mil, 87 jaar en op en top BVV-er. Hij is inmiddels 75 jaar lid van de club en dat komt niet elke dag voor. Uniek is het net niet, uitzonderlijk wel. Jan groeide op in Het Zand en trok daar veel op met Wimke Houdijk, de latere spraakmakende voorzitter van Hertogstad (nu CHC). Jan vertelt: “Onze vaders waren echte vrienden en trokken veel met elkaar op. Ze gingen naar bijna elke wedstrijd van BVV. Wij – Wim en ik - gingen graag mee.”

BVV verpletterde Ajax

Een wedstrijd die Jan altijd bij is gebleven is BVV-Ajax 5-2 op 15 juni 1947. Op Heidelust in Vught. “De krant schreef de volgende dag: BVV verpletterde Ajax met 5-2. Met nog een kleine tien minuten te spelen zette BVV een achterstand van 2-0 om in een 5-2 overwinning. Dat heb ik nooit meer meegemaakt”, vertelt Jan

Derde elftal

Hij voetbalde zelf bij BVV. “Ik kwam niet verder dan het derde, let wel in een tijd dat BVV nog betaald voetbal speelde. Bij uitwedstrijden mocht ik wel eens mee met het tweede als reserve.” In 1960 hangt Jan de voetbalschoenen aan de wilgen en wordt vrijwilliger. Eerst als wedstrijdsecretaris en later was Jan jeugdleider, kantinebeheerder, grensrechter en bestuurslid, kortom een all round vrijwilliger.

Als je 75 jaar lid bent van een voetbalclub, maak je hoogte- en dieptepunten mee. Terugkerend hoogtepunt voor Jan waren de promoties. En daarvan maakte hij er heel wat mee. Maar BVV weet ook wat degraderen is. De laatste keer in 2018. BVV degradeerde naar de derde klasse amateurs. Jan zag in degradatie of andere dieptepunten nooit een reden in de club te verlaten.

Tentoonstelling

Jan blijft bij BVV actief tot 2018. In december van dat jaar werd op zijn initiatief een permanente expositie over de geschiedenis van 112 jaar BVV geopend. Het is een van de laatste grote klussen van Jan voor BVV. Maar een betrokken lid is en blijft Jan. Tot de corona-uitbraak bezocht hij elke wedstrijd van de hoofdselectie van BVV. “Ik laat geen wedstrijd schieten of ik moet ziek zijn. Vaak vertegenwoordig ik het bestuur van BVV bij de gastvereniging als ze verhinderd zijn.”

Reünie op 6 oktober

Op woensdag 6 oktober 2021, de dag dat BVV 115 jaar bestaat, wordt Jan in de kantine geëerd door BVV met een reünie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant