Een detail van de kaart uitgelicht. Het complete werk met de naam ‘Donk donk, donk…’ is de hele maand augustus te zien in Minitopia.
Een detail van de kaart uitgelicht. Het complete werk met de naam ‘Donk donk, donk…’ is de hele maand augustus te zien in Minitopia.

Japanse toont haar visie op Den Bosch

Kunst en cultuur 182 keer gelezen

DEN BOSCH | Op uitnodiging van het Grafisch Atelier Den Bosch verbeelde de van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe de relatie tussen ‘s-Hertogenbosch en haar bewoners. Dit resulteerde in een gelaagde kaart van de stad, waarin veranderingen door de jaren heen zichtbaar worden. In augustus is het werk te zien op de plek die de kunstenaar zichtbaar inspireerde: Minitopia.

Chikako Watanabe is de eerste internationale artist-in-residence in het Grafisch Atelier Den Bosch (GA). Een project dat eind 2020 onder de noemer Aircraft van start ging. De kunstenaar werkte meerdere intensieve periodes in het GA. Daar ontdekte ze verschillende grafische technieken, zoals steendruk, zeefdruk, riso en natureprint. Ondertussen deed ze onderzoek naar de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch.

Donk donk donk

Het werk met de naam ‘Donk donk, donk…’ is de hele maand augustus te zien in Minitopia. De kaart van ruim 1 meter breed hangt achter het raam bij het gebouwtje tegenover de oude weegbrug aan het begin van het terrein. In het oranje weeghuis hangen twee uitvergrote details van de kaart. Het werk, waar enorm veel verhalen van de stad in te ontdekken zijn, dankt zijn naam aan de tijd dat het oude centrum van de stad ’s-Hertogenbosch omsingeld was met moeras. De kunstenaar vond daarnaast de klank grappig klinken en besloot het als titel te gebruiken.

Finissage

Op woensdag 25 augustus is de finissage van Aircraft in combinatie met een rondleiding door Minitopia. De rondleiding met een aantal verassende muzikale intermezzo’s begint om 10.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Aansluitend is er een artist talk van Chikako Watanabe bij haar werk en geeft fluitist Ayumi Matsuda een akoestisch mini-concert waarbij ze bezoekers met haar muziek terugvoert naar vroegere tijden in ‘s-Hertogenbosch. Tickets zijn te koop via de website: https://www.minitopia.eu/rondleidingen/ en kosten 7,80 euro per persoon. Dit is inclusief een gratis kopje koffie of thee bij ontvangst.

Over Chikako Watanabe

Chikako Watanabe raakte tijdens haar master aan de Kyoto City University of Arts gefascineerd door de Nederlandse cultuur. In 1995 kwam ze naar Nederland en sindsdien woont en werkt ze in Amsterdam. Vanuit haar woonplaats reist Chikako de hele wereld rond voor projecten, waarbij ze op geheel eigen wijze onderzoek doet naar lokale culturen en tradities van gemeenschappen. Op basis van haar bevindingen maakt ze mixed-media-installaties, waarbij ze vaak performances en workshops organiseert.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Proeftuin Internationalisering van BrabantStad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant