Sóphie van Oirschot-Rijnaarts: ‘We richten onze blik vooruit. Met onder andere hoogstaande jazz, standup-comedy en muziek in alle soorten en maten bieden we een totaalprogrammering”.
Sóphie van Oirschot-Rijnaarts: ‘We richten onze blik vooruit. Met onder andere hoogstaande jazz, standup-comedy en muziek in alle soorten en maten bieden we een totaalprogrammering”.

Vernieuwde Podium Azijnfabriek is klaar voor de toekomst

Kunst en cultuur 704 keer gelezen

DEN BOSCH | In maart 2015 kreeg Podium Azijnfabriek te horen dat ze op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Die vonden ze in het voormalig Koningstheater aan de Triniteitstraat in Den Bosch. Na een ingrijpende verbouwing van anderhalf jaar is het pand inmiddels zo goed als gereed. Tijdens Theaterfestival Boulevard konden mensen al een beetje proeven aan de sfeer. Op 1 september 2021 opent Podium Azijnfabriek officieel de deuren.

door Astrid Berkhout

Sóphie van Oirschot-Rijnaarts leidt me zichtbaar trots rond in het gebouw. De afgelopen tijd is het flink onder handen genomen. “Eigenlijk bijna alles”, licht Sóphie toe. “De gemeente heeft als eigenaar rendabel krediet beschikbaar gesteld voor renovatie en aanpassing van het pand, dit was simpelweg noodzakelijk om het verhuur klaar te maken. Om de week zaten we als bouwteam bij elkaar om alles in goede banen te leiden. Het is heel voorspoedig verlopen, mede dankzij de inzet van ‘bouwheld’ Leo als vertegenwoordiger van de gemeente en bouwbedrijven Kuijpers en Van den Bouwhuijsen. Inmiddels is begonnen met de afwerking.”

Altijd iets te beleven

Het resultaat mag er zijn. Bezoekers komen binnen in een open, ruime foyer, inclusief bar, dit is het bruisende hart van Podium Azijnfabriek. “Zeven dagen in de week kun je hier vanaf 11.00 uur binnenlopen en bijvoorbeeld lekker lunchen of borrelen. De ene keer wordt een gedicht voorgedragen, de andere keer wordt er live muziek gespeeld op de piano. Er is altijd culturele reuring.” De achtergelegen zaal beschikt over twee podia en een enorme bar. “Met plek voor 400 staplaatsen of 240 zitplaatsen. Dat is twee zo groot als onze locatie aan de Bethaniestraat. Daarnaast is er een aparte ruimte waar artiesten kunnen omkleden, ze hoeven dat dus niet meer achter het schot te doen. Ze krijgen wel als vanouds een door onszelf klaargemaakte maaltijd voorgeschoteld.”

Gezellige, intieme sfeer

Als huurder kreeg Podium Azijnfabriek alle gelegenheid om haar eigen stempel te drukken op de inrichting, die bepaald niet alledaags is: stijlvol en tegelijkertijd warm en gastvrij. “Het is eigenlijk van alles wat. Denk aan antieke kerkkroonluchters, panterprintbehang en een grijpmachine. In de foyer wordt nog een replica van een Yamaha vleugel op z’n kop aan het plafond gehangen als eyecatcher. Interieur is mijn passie dus ik heb me uit kunnen leven. Op de oude locatie was ik afgelopen jaar vooral bezig met annuleren en omboeken, het was fijn om daarnaast met iets positiefs bezig te kunnen zijn.” De gezellige, intieme sfeer die het ‘oude’ Podium Azijnfabriek kenmerkte, is ook in de Triniteitraat terug te vinden. “Daar dragen we met een vast vierkoppig team zorg voor. Onze bezoekers zullen echter ongetwijfeld ook de verbeteringen weten te waarderen”, lacht Sóphie. “Aan de toiletten is bijvoorbeeld extra aandacht besteed, die zijn lekker luxe.”

Een nieuw begin

De verhuizing van Podium Azijnfabriek is een jaar uitgesteld omdat de bouw een jaar uitliep. Achteraf was dat maar goed ook want een verhuizing met alle bijkomende kosten zou het ongesubsidieerde podium in het pandemiejaar financieel niet hebben overleefd. “Terugkijkend is het een enerverende periode geweest waarin ik echt mezelf wel ben tegengekomen maar waarin ik ook veel heb geleerd. Juist door de pandemie heb ik langzaam afscheid kunnen nemen van de oude Azijnfabriek. Al met al ben ik ontzettend blij met waar we nu staan, dankbaarheid overheerst. De nieuwe programmering omvat onder andere een geweldige jazz reeks, die woensdag 29 september wordt afgetrapt door niemand minder dan Peter Beets en Stochelo Rosenberg, dus we hebben zin om weer vol energie van start te gaan!”

Info: www.podiumazijnfabriek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant