Tryntsje van Vessem is één van de ongeveer 45.000 vrijwilligers die in de gemeente ’s-Hertogenbosch actief is. Vol lof is zij over de VrijwilligersAcademie073 die veel voor al die vrijwilligers doet.
Tryntsje van Vessem is één van de ongeveer 45.000 vrijwilligers die in de gemeente ’s-Hertogenbosch actief is. Vol lof is zij over de VrijwilligersAcademie073 die veel voor al die vrijwilligers doet. Foto: Tineke van Wegberg

“Heerlijk om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij”

Verenigingen 203 keer gelezen

DEN BOSCH | Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Vrijwilliger’. En met recht. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een leefbare en sociale samenleving. Hoog tijd dus om het Bossche vrijwilligerskorps te eren met een serie portretten. Wie zijn deze vrijwilligers, wat beweegt hen en wat krijgen ze ervoor terug? In deel één Tryntsje van Vessem. 

Tryntsje van Vessem (68) uit Den Bosch werkt tot 2015 als bibliothecaris en specialist 50+ bij Bibliotheken Altena. Na meerdere interne reorganisaties kiest zij ervoor om met vervroegd pensioen te gaan. “Op dat moment voelde dat als de juiste beslissing, maar achteraf gezien was het misschien nog te vroeg”, vertelt Tryntsje eerlijk: “Want zoals zoveel pensionado’s viel ik daarna in het spreekwoordelijke zwarte gat. Vandaar dat ik al vrij snel op zoek ben gegaan naar passend vrijwilligerswerk. De voldoening die ik voorheen uit mijn werk haalde, heb ik inmiddels wel teruggevonden in mijn werk als vrijwilliger. Het voelt heerlijk om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij.”

In eerste instantie gaat Tryntsje aan de slag bij het Taalhuis, onderdeel van Huis73. Bij het Taalhuis worden anderstaligen wegwijs gemaakt in alle activiteiten en initiatieven die er in de gemeente  ’s-Hertogenbosch zijn om de Nederlandse taal (beter) te leren. Met haar achtergrond als bibliothecaris voelt ze zich bij Huis73 - waar ook de bibliotheek van Den Bosch onder valt - geheel op haar plek.

Gastvrouw bij Huis73

Vandaar dat Tryntsje niet lang daarna ook gastvrouw wordt bij Huis73. Een rol die ze tot op de dag van vandaag met verve en veel plezier vervult. Vooral dat laatste aspect is volgens haar van groot belang. “Je moet er wel lol in hebben. Anders hou je het niet vol”, benadrukt Tryntsje: “Vandaar dat ik drie jaar geleden gestopt ben bij het Taalhuis. Ik had behoefte aan wat meer lichamelijke inspanning en dus heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Heempark ’s-Hertogenbosch. Eenmaal in de week steek ik daar een uurtje of twee de handen uit de mouwen. En ook daaruit haal ik enorm veel voldoening. Iedere keer als ik door het park wandel, ben ik trots op wat we daar samen hebben bereikt.”

Zinvolle dagbesteding

Trots is Tryntsje ook op Barbershopkoor Duketown Ladies, het Bossche koor waar zij niet alleen lid van is, maar ook in het bestuur zit als verantwoordelijke voor de PR: “Ook daar gaat veel tijd in zitten. Daarnaast ben ik taalcoach voor een vrouw uit Eritrea en zo zijn er nog wel wat zaken die ik op vrijwillige basis doe. Alles bij elkaar ben ik iedere week toch wel minimaal twintig uur in de weer als vrijwilliger. Niet dat ik klaag hoor, want ik zou het voor geen goud willen missen. Je krijgt er zoveel voor terug. En dan bedoel ik niet alleen de waardering die je er van anderen voor krijgt, maar vooral de voldoening. Het gevoel dat je midden in de maatschappij staat. Ik moet er niet aan denken dat ik in de ochtend wakker word en dat er niets op mijn programma staat. Ik verkies een zinvolle dagbesteding boven een doelloze dag.”

Persoonlijk contact

Bovendien zou Tryntsje het contact met mensen echt niet kunnen en willen missen. “Het persoonlijke contact is en blijft voor mij toch wel het allerbelangrijkste aspect in al het vrijwilligerswerk dat ik doe. In dat opzicht word ik er zelf alleen maar rijker van. Wellicht niet op financieel vlak, maar wel als mens. Je krijgt een bredere blik. Dit zorgt ervoor dat je niet buiten de maatschappij komt te staan”, aldus Tryntsje, die tot slot wil benadrukken dat er heel veel vrijwilligers zijn die veel zwaarder en betekenisvoller werk doen dan zij: “Stervensbegeleiding bijvoorbeeld. Voor die mensen neem ik mijn petje af.”

Vrijwilliger worden

Ben jij benieuwd wat jij met jouw talenten voor een ander kunt betekenen? Ga dan naar de website van de Bossche vrijwilligersorganisatie Galant: www.galant.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant