Ondanks de 0-5 nederlaag thuis tegen Excelsior was de positieve sfeer overal in het stadion voelbaar. Jong en oud bleef tot na het laatste fluitsignaal als één man achter het team staan. (Foto: Henk van Esch)
Ondanks de 0-5 nederlaag thuis tegen Excelsior was de positieve sfeer overal in het stadion voelbaar. Jong en oud bleef tot na het laatste fluitsignaal als één man achter het team staan. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Fikse nederlaag kan optimisme bij FC Den Bosch niet temperen

Sport 176 keer gelezen

DEN BOSCH | De 0-5 nederlaag van FC Den Bosch thuis tegen Excelsior was een smetje op een verder uiterst positieve week. Met als hoogtepunt het nieuws dat de KNVB groen licht heeft gegeven voor de nieuwe aandeelhouderstructuur waardoor de club eindelijk de financiële rust krijgt om verder te bouwen aan een stabiele en rooskleurige toekomst.

Met het groene licht van de bond, kon het traject van de herverdeling van de aandelen van FC Den Bosch formeel worden afgerond. Het totale pakket aan gewone aandelen van FC Den Bosch is verdeeld over meerdere bestaande en nieuwe aandeelhouders. De bestaande aandeelhouders zijn verenigd in Forza FC Den Bosch B.V.. Deze groep (lokale) ondernemers – tevens FC Den Bosch-supporters – is in verschillende hoedanigheden al veel langer aan de club verbonden. Op 23 juli maakte FC Den Bosch bekend dat hier vijf Amerikaanse investeerders bij komen, namelijk Pacific Media Group, Partners Path Capital, Randy Frankel, Chien Lee en Krishen Sud. Voor het gouden prioriteitsaandeel verandert niets. Dat blijft eigendom van Stichting Behoud Betaald Voetbal ’s-Hertogenbosch.

Bouwen aan de club

Door de nieuwe situatie verandert het toekomstperspectief van FC Den Bosch in positieve zin drastisch. “FC Den Bosch heeft de laatste twee decennia nooit financiële rust gekend. Met de nieuwe structuur en bijkomende partnerships komt een einde aan die situatie en kunnen we deze onstabiele periode eindelijk afsluiten. FC Den Bosch krijgt de kans om, nog steeds geworteld in haar eigen identiteit, een zelfstandige, geprofessionaliseerde voetbalorganisatie neer te zetten. Die evolutie wordt versneld door de collectiviteitsgedachte onder de aandeelhouders. We spreken één taal, maar hebben meerdere registers. Hier vanuit kunnen we gezamenlijke actie ondernemen. Juist ook omdat iedereen zijn eigen krachten, en dus meerwaarde voor de club, goed heeft ingeschat. Dat bouwen aan de club is het zoeken naar initiatieven die lokaal en regionaal kleinschalig werken, maar met een bereik tot ver daarbuiten. In het voetbal telt vooral de overwinning op vrijdag. Daar is de winst ook het meest zichtbaar. FC Den Bosch lijkt nu nog ver verwijderd van de top in de Keuken Kampioen Divisie, maar wij weten dat het snel kan gaan. Vanuit een gezonde basis wel te verstaan,” aldus FC Den Bosch-directeur Rob Almering kort nadat de KNVB haar mondelinge akkoord had gegeven.

Investeren in talentontwikkeling

Toch waakt de directeur voor een doorgeschoten ambitie: “Wij willen in een normaal tempo vooruitgang boeken. De ontwikkeling van Bosch talent wordt ook niets in de weg gelegd. Sterker, vooral onze zelfopgeleide spelers hebben de laatste tijd laten zien dat je door te trainen, te zwoegen en met elkaar te strijden kunt groeien. Geen wonder dus dat ook de nieuwkomers willen investeren in talentontwikkeling binnen de eigen opleiding. Dat past naadloos in het plaatje.”

Ideale situatie

“De Amerikaanse investeerders brengen ieder vanuit hun eigen expertise, motivatie en netwerk mogelijkheden mee”, zegt Rob Kleijzen, lid van de Raad van Commissarissen: “De gemene deler tussen hen is dat ze op basis van data-analyse voor gerichte talentontwikkeling en betere sportieve prestaties willen zorgen. De wereld van het moderne voetbal kan niet meer worden begrepen zonder data. Maar ze kan ook niet begrepen worden met data alleen. Daarom is de dynamiek tussen en combinatie van aandeelhouders die emotioneel en cultureel heel dichtbij FC staan en aandeelhouders die van een afstandje naar de club kijken, echt ideaal.”

Uit tegen VVV Venlo

Aanstaande vrijdag speelt FC Den Bosch uit tegen VVV in Covebo Stadion-De Koel in Venlo. De aftrap is om 20.00 uur. Kijk voor kaartverkoop en het laatste nieuws op www.fcdenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant