'Het verdriet van carnaval' is een ontroerende documentaire over het volksfeest van het zuiden dat dit jaar niet door kon gaan. (Foto: Jan Banning)
'Het verdriet van carnaval' is een ontroerende documentaire over het volksfeest van het zuiden dat dit jaar niet door kon gaan. (Foto: Jan Banning) Foto: Jan Banning

Lege straten en halfvolle glazen in ‘Het verdriet van carnaval’

Human Interest 219 keer gelezen

DEN BOSCH | Zeg je rood-wit-geel, dan zeg je Oeteldonk. Zeg je Oeteldonk, dan zeg je carnaval. Zeg je 2021, dan zeg je corona. Voor vele Bosschenaren voelde het als een messteek, recht in het hart; geen carnaval in 2021.

Voor filmmaker Frank van Osch en fotograaf Jan Banning werd het dé uitgelezen kans om op zoek te gaan naar de ziel van de carnavalsvierder en deze op de gevoelige plaat vast te leggen in de documentaire ‘Het verdriet van carnaval’. Deze documentaire zie je op 17 en 18 november in Theater aan de Parade in HAL8 van de Brabanthallen en deze wordt live opgeluisterd door muziek van de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch.

Boerenkiel bleef in de kast

Den Bosch kleurde het afgelopen jaar niet rood-wit-geel en de blauwe boerenkiel bleef in de kast. De stad veranderde niet in de Oeteldonkse sferen, zoals andere jaren. Om de sfeer van gemis vast te leggen ging filmmaker Frank van Osch op zoek naar de ziel van dit bijzondere volksfeest. Hij ging op bezoek bij markante en doorgewinterde Oeteldonkers en sprak met carnavalsvierders uit Groenlo en Tegelen. Het resultaat werd niet een film over feestende massa’s, maar een ontroerende verzameling lege straten, halfvolle glazen en prachtige verhalen. Anekdotes met een lach en een traan. Een documentaire over de liefde voor carnaval, het leven en de hoop op betere tijden. ‘Het verdriet van carnaval’ wordt ondersteund met livemuziek die speciaal voor de documentaire werd geschreven en deze wordt gespeeld door de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch.

Persoonlijke verhalen

Met kleurrijke portretten van ‘eenzame’ carnavalisten geeft ‘Het verdriet van carnaval’ een persoonlijke inkijk in de ziel van 15 uiteenlopende fanatieke carnavals- en vastelaovendvierders. Wat voorbijkomt is een bonte mix van sterke verhalen, mooie en droevige herinneringen over het gemis en het verlangen, over de liefde en de traan die werd gelaten toen het feest niet doorging. “Het lijkt wel oorlog… de stad is dood.” zegt één van de hoofdrolspelers in de film. De persoonlijke verhalen en de liefde voor het feest maken carnaval misschien wel het belangrijkste erfgoed van het zuiden.

Zowel film als fotografie

Zoals altijd in het werk van Van Osch, kiest hij ervoor de thematiek te onderzoeken, dicht op de huid van de personages. Op deze kenmerkende manier portretteren hij en Jan Banning een bonte stoet carnavalisten uit drie verschillende steden en dorpen, in zowel film als fotografie. “Het zijn stuk voor stuk markante mooie mensen, met gezichten die verraden dat ze het leven kennen.”

Over Van Osch Films

Van Osch Films vertelt verhalen. Persoonlijk, observerend en toegankelijk. Over mensen, hun drijfveren, hun geheimen en hun dromen. Over Indonesische troostmeisjes, Portugese strijdliederen en Amerikaanse iconen als Marilyn Monroe. Culturele, muzikale en maatschappelijke films met een signatuur; integer en indringend, en altijd met een vleugje humor. In 2017 bracht Van Osch Films samen met regisseur Daan Jongbloed het portret van de Rosmalense Boer Peer op het witte doek. Een ongekend succes waar ze prijzen als de NL Award 2017 voor beste regionale omroep-documentaire en ‘Best Documentary award’ op het Eindhovens Film Festival 2017 mee in de wacht sleepten.

Praktische informatie

‘Het verdriet van carnaval’ zie je op woensdag 17 en donderdag 18 november in HAL8 - Brabanthallen. Meer informatie en tickets vind je op theateraandeparade.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant