Chiel Nugter: "Alle muziek is ingespeeld door echte muzikanten, en dat hoor je. De onderlinge sfeer, het samenspel: het voegt wat mij betreft iets essentieels toe." (Foto: Henny Gieles)
Chiel Nugter: "Alle muziek is ingespeeld door echte muzikanten, en dat hoor je. De onderlinge sfeer, het samenspel: het voegt wat mij betreft iets essentieels toe." (Foto: Henny Gieles) Foto: Henny Gieles

‘Masquerade’ combineert het beste van twee werelden

Kunst en cultuur 259 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche componist/gitarist Chiel Nugter heeft een vruchtbaar jaar achter de rug. Na verschillende muzikale projecten is het nu alweer tijd voor het volgende avontuur. Samen met hoboïste Maud Busschers en haar ensemble ZOEF maakte hij het album Masquerade, boordevol sfeervolle neo-klassieke muziek met mystieke en mediterrane invloeden.

door Astrid Berkhout

Evenals voor zijn andere projecten kon Chiel voor Masquerade putten uit de schat aan composities die hij schreef in zijn jeugd. “Mijn vorige projecten waren wat lichtvoetiger, ik heb deze keer bewust gekozen voor een wat duisterder, Venetiaans thema. Daar ben ik in januari jl. de composities bij gaan zoeken en uitwerken. Componist Peter van Beijnum, die honderden liedjes schreef voor Oeteldonk en vele Bossche theaterproducties, heeft er ook nog zijn blik over laten gaan. Vervolgens ben ik gaan nadenken wat voor ensemble hier bij paste. In eerste instantie was ik van plan samen met violiste Iris van Nuland een groep muzikanten bij elkaar te zoeken. Zij kon echter geen hobo-speler vinden, die zijn namelijk behoorlijk zeldzaam. Toevallig kwam ik op een website over Den Bosch de naam Maud Busschers tegen. Zij is één van de beste hoboïsten van Nederland en bleek 200 meter van mij vandaan te wonen. Ze is ook nog eens leider van een eigen ensemble, ZOEF, met precies de muzikanten die ik voor ogen had. Ik heb toen besloten het project met hen voort te zetten.”

Geen notenschrift

Maud was gelukkig meteen enthousiast toen zij werd benaderd door Chiel. “We combineren onze werelden voor dit project. De bezetting van ZOEF kwam precies overeen met de wensen van Chiel. Voor ons was de grootste drijfveer om een jonge componist te begeleiden, die zo hard aan de weg aan het timmeren is. Het is bijzonder dat Chiel geen notenschrift leest, maar alles vanuit zijn gehoor en zijn gitaarspel op papier zet. Dat er dan zo’n mooi product uit komt, geeft maar weer aan dat muziek voor iedereen anders werkt en dat we vooral moeten stimuleren dat iedereen eigenwijs en eigenzinnig mag zijn.”
Een hobo is geen alledaags instrument, waarom heeft Maud hier voor gekozen? “Waar andere instrumenten een groter bereik, een groter dynamisch verschil en meer virtuositeit bezitten, heeft de hobo aan één goed geplaatste noot genoeg. Voor mij is de hobo, naast zang, vooral hét instrument wat een mens kan beroeren en verstillen.” Perfect dus voor een album als Masquerade. De opnames hiervoor vonden plaats in de mooie Pleitzaal in Huis73. Chiel: “We zijn drie dagen lang bezig geweest. Er zijn ook opnames gemaakt voor drie videoclips, die door Remco Coolegen worden gemonteerd. Wat mij betreft is dit tot nu toe het leukste project dat ik heb mogen doen. Ik heb voor het eerst geen gebruik hoeven maken van de computer, alle muziek is ingespeeld door echte muzikanten, en dat hoor je. We hebben het gevoel weten te vatten in de nummers. De onderlinge sfeer, het samenspel: het voegt wat mij betreft iets essentieels toe.”

De uitdaging

Maud: “Voor ons als ensemble lag de uitdaging vooral in de communicatie. Wij zijn, als klassiek geschoolde musici, gewend aan een bepaalde manier van communiceren, zeker wat betreft notenschrift en het klassieke jargon. Chiel is een componist die zijn eigen weg bewandelt, waardoor het soms even zoeken was naar hoe we elkaar het beste konden begrijpen. Dit project heeft er uiteindelijk zeker voor gezorgd dat wij nieuwe inzichten hebben gekregen en ik kan alleen maar hopen dat dit voor Chiel ook zo is. Het was mooi om hem met dit voor hem zo bijzondere project te ondersteunen.”

Meer informatie over het album Masquerade en de succesvolle samenwerking is te vinden op www.chielnugter.nl en/of www.ensemblezoef.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant