Het graf van de familie Van Galen. Vader Dries, zoon Henk en dochters Helma en Betsie overleden bij het vergisbombardement in 1944.
Het graf van de familie Van Galen. Vader Dries, zoon Henk en dochters Helma en Betsie overleden bij het vergisbombardement in 1944. Foto: Lisette Broess-Croonen

Familie van Galen: slachtoffers van vergisbombardement

Historie 532 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De begraafplaats is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

Eén van de oudere graven is van de familie Van Galen. In het graf liggen Dries (55 jaar), Betsie (23), Henk (19) en Helma (17). Zij kwamen allen om het leven door het vergisbombardement op de Abeelenstraat op 22 oktober 1944.

Op die dag begon de operatie om Den Bosch te bevrijden van de Duitse bezetter. Dries was op dat moment net op weg om zijn werk te doen. Voor de gemeente had hij als taak om ervoor te zorgen dat de torenuurwerken van de Sint Jan, de Antoniuskapel en het Stadhuis de juiste tijd aan bleven geven. Iets voor twaalven verliet hij het huis, maar een luchtalarm zorgde ervoor dat hij snel terug ging. Het vliegtuig van de Canadese vlieger Smith werd aangeschoten en raakte stuurloos. Een paar bommen vielen naar beneden en landden op de Abeelenstraat. Drie huizen raakten compleet verwoest.

Dries, Betsie en Henk waren op slag dood, Helma bezweek later die dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Het vierde kind van de familie, Riek, was op dat moment bij familie in Sittard om daar haar tante te helpen in de huishouding. Het duurde enkele maanden voordat ze terug kon naar Den Bosch, waar haar moeder als enige overlevende was overgebleven. De stoffelijke overschotten van Dries, Betsie en Henk werden in januari 1945 begraven op Orthen. De bijzetting van Helma vond pas plaats in augustus 1946. Een klein jaar later overleed ook moeder Lamberdina en werd bijgezet in het graf. Nu pas had Riek de gelegenheid om een gedenksteen te plaatsen, met daarop de namen van haar ouders, broer en zussen. Volgens haar kinderen heeft de ramp altijd grote impact op haar leven gehad. “Ze was altijd vrolijk, maar het had wel veel impact. Er stond altijd een brandend kaarsje bij de familiefoto.”

Bij het ‘vergisbombardement’ kwamen ook veel leden van de gezinnen Van Hirtum en Van Nistelrooij om het leven, evenals de familie Van Helvoort, die als evacués uit Berlicum logeerden in de Abeelenstraat. Later op de dag kwamen er nog meer mensen om het leven toen er vuurgevechten uitbraken bij de rampplek. In totaal vielen er bij de Abeelenstraat eenendertig doden. Het graf van de familie Van Galen is één van de twee overgebleven graven dat op begraafplaats Orthen nog herinnert aan de dag van het ‘vergisbombardement’. Het andere graf is van Wilhelmus Salfischberger. Hij kwam die middag om het leven door een granaat, toen hij de gewonden van het bombardement wilde vervoeren naar het ziekenhuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant