Ruud den Dekker schreef het theaterstuk 'Gun me dat ik ga', om zelfdoding bespreekbaar te maken. Toen corona het spelen van de voorstellingen onmogelijk maakte, besloot hij er een podcast van te maken.
Ruud den Dekker schreef het theaterstuk 'Gun me dat ik ga', om zelfdoding bespreekbaar te maken. Toen corona het spelen van de voorstellingen onmogelijk maakte, besloot hij er een podcast van te maken. Foto: Lisette Broess-Croonen

‘Gun me dat ik ga’: podcast die zelfdoding bespreekbaar maakt

Human Interest 1.097 keer gelezen

DEN BOSCH | Om zelfdoding (bij jongeren) bespreekbaar te maken, maakte Ruud den Dekker enkele jaren geleden het theaterstuk ‘Gun me dat ik ga’. Toen corona de voorstellingen stilzette, wilde Den Dekker het onderwerp actueel houden. Daarom besloot hij een podcast te maken.

In opdracht van Reinier van Arkel en het Trimbos-instituut maakte hij een theaterstuk. “Het moest eigenlijk alleen zelfdoding onder jongeren bespreekbaar maken, maar ik wilde het breder trekken. Het stuk gaat ook over ouderen die niet veel meer kunnen en zelf de regie willen hebben en over mensen met een ongeneeslijke ziekte. Na elke voorstelling is er een forum met ervaringsdeskundigen die in gesprek gaan met het publiek. Eind 2019 ging het stuk in productie, maar toen kwam al snel corona. Ik kon het onderwerp dood laten bloeden, maar dat wilde ik niet. Ik wilde het actueel houden. En ik wilde de groep waarmee ik het stuk maakte, bij elkaar houden. Toen dacht ik: waarom maken we er geen podcast van? Gelukkig stond iedereen daar meteen voor open.”
Het doel van de podcast is hetzelfde als van het theaterstuk. “Het bespreekbaar maken van zelfdoding zonder een oordeel te vellen. Naast het laten horen van de voorstelling, vertellen de ervaringsdeskundigen hun verhaal. We hebben een moeder die haar zoon steunde in de zoektocht naar euthanasie en iemand die lang een doodswens had, maar nu blij is dat ze nog leeft. Ook een jongen die zijn vader verloor door zelfdoding en twee moeders die dat met hun dochters meemaakten. De muzikant van de voorstelling, de Wandelaer, heeft de techniek op zich genomen. We hebben ook veel hulp gehad van het Koning Willem I College. Zo heeft een van de studenten, Philip, de interviews gedaan. Een jonge interviewer spreekt meer aan dan een ouder iemand als ikzelf. Ook de presentatie is in handen van een jong iemand.”
Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, zijn er ook weer voorstellingen mogelijk. Op 15 november is er om 11.00 en 13.00 uur een openbare voorstelling in de Koningszaal van het Koning Willem I College. Reserveren: ES@kw1c.nl

Lees het volledige interview woensdag in de Bossche Omroep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant