Marjolijn van Heemstra vertelt het bijzondere verhaal over de onbemande ruimtesondes. (Foto: Sanne Peper)
Marjolijn van Heemstra vertelt het bijzondere verhaal over de onbemande ruimtesondes. (Foto: Sanne Peper) Foto: Sanne Peper

Bijzonder verhaal over onbemande ruimtesondes Voyagers in HAL8

Kunst en cultuur 158 keer gelezen

DEN BOSCH | In 1977 werden twee onbemande ruimtesondes gelanceerd: Voyagers I en II. De twee ruimtesondes kregen een boodschap mee aan boord: maak een samenvatting van onze wereld, gemaakt voor buitenaards leven in de hoop dat de Voyagers onderschept worden. Theatermaker Marjolijn van Heemstra vertelt samen met muzikaal rebellencollectief Pynarello het verhaal van deze ruimtesondes. Op dinsdag 16 november neemt Marjolijn je mee in het bijzonder verhaal en verandert HAL8 in de Brabanthallen in een waar zonnestelsel. 

Hoe willen we als mensheid herinnerd worden? Marjolijn van Heemstra en rebellencollectief Pynarello wagen zich aan deze wonderlijke missie door middel van gedichten, gedachten en nieuwe muziek. Marjolijn gebruikt de ruimtemissie met kosmische flessenpost voor meer filosofische beschouwingen. Ze beschrijft de complexe materie licht, poëtisch en spannend. Maar welke beelden ontbreken er eigenlijk op die platen uit de jaren zeventig? Hoe luistert een alien naar Bachs ‘Brandenburg’ Concert? 

Haar fascinatie voor de ruimte is er altijd al geweest. “Ik had die fascinatie al toen ik een jaar of vijf, zes was,” vertelt Marjolijn, “Het gaat zo’n beetje gelijk op met mijn fascinatie voor grote mysteriën. Voor de dingen die ik niet begrijp, van god tot de diepzee...”

Marjolijn van Heemstra en Pynarello

Normaal staat Van Heemstra alleen op het toneel, hooguit met z’n tweeën. Maar in ‘Voyagers’ besloot ze, ondanks alle coronamaatregelen, tijdens het maken van de voorstelling te komen met z’n achten. Het zijn de muzikanten van het jonge ensemble Pynarello. Het kan inmiddels, want er is ruimte genoeg op het podium.

Nieuwe muziek voor ‘Voyagers’

Pynarello is geen gewoon ensemble, maar een ensemble zonder bladmuziek, zonder concertkleding, geen dirigent en geen orkest-opstelling. Dat maak Pynarello juist zo interessant en toegankelijk. Glitterlaarsjes, rode lakschoentjes, een loshangend overhemd of een skinny jeans. Bij Pynarello is het de normaalste zaak van de wereld. Met hun nieuw geschreven muziek speciaal voor ‘Voyagers’ weten zij het publiek mee te nemen op een dromerige reis naar de ruimte.

Romantische missie

Voyagers I & II is naast een wetenschappelijke missie ook een romantische missie. Aan boord van de ruimtesondes is ‘ the best of’ van de mensheid meegenomen. Een foto van een Chinese schoolklas, een eikenblad, een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Het staat allemaal gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan. Klaar om gevonden te worden door dat wat zich buiten ons zonnestelsel bevindt. Iets of iemand. Maar wie besloot er wat er meeging en waarom? En wat gebeurt er als – in een verre toekomst – een buitenaardse beschaving één van de gouden platen ontdekt?

Praktische informatie

Theater aan de Parade presenteert Marjolijn van Heemstra met Pynarello op dinsdag 16 november in HAL8 van de Brabanthallen. Meer informatie en tickets vind je via: theateraandeparade.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant