Het maken van de film 'Moerasdraak' was mede dankzij de coronapandemie een hele uitdaging. Dat betekende elke draaidag testen en het zekere voor het onzekere nemen bij elke ‘snotneus’.
Het maken van de film 'Moerasdraak' was mede dankzij de coronapandemie een hele uitdaging. Dat betekende elke draaidag testen en het zekere voor het onzekere nemen bij elke ‘snotneus’. Foto: Karlijn de Kok

Jonge Bosschenaren maken heuse speelfilm over hun stad

Kunst en cultuur 170 keer gelezen

DEN BOSCH | Een verhaal waar 6 jaar over is nagedacht, is in coronatijd uitgewerkt tot een echte speelfilm. Hoewel het een hele uitdaging was, heeft een groep jonge Bosschenaren het toch gedaan. Komend jaar is de film ‘Moerasdraak’ klaar voor vertoning.

Zes jaar geleden kwam Ruben Swart - filmmaker en tevens film-docent - op een idee voor een spannende film over Den Bosch, waarbij ook de geschiedenis van de stad een rol zou spelen. Een echte film maken is een ambitieus idee, wat niet zomaar kan worden uitgewerkt. Het plan heeft niet voor niets 6 jaar stilgelegen, totdat Cityboost - een jongerenproject van de gemeente ‘s-Hertogenbosch - betrokken raakte. Dit gaf Ruben en een team van jonge filmmakers de kans om de film echt te gaan maken. Ruben is heel 2021 bezig geweest met de film met de hulp van young professionals en studenten van Avans Hogeschool en het Koning Willem I College.

Uitdaging

Deze productie was een hele uitdaging tijdens de coronapandemie. Zo hebben ze op de mooiste plekken rondom de stad gefilmd - bovenop gebouwen, in musea en natuurgebieden - terwijl de coronaregels in acht moesten worden genomen. Dat betekende elke draaidag testen en het zekere voor het onzekere nemen bij elke ‘snotneus’. ‘’Wanneer een van de cast- of crewleden besmet raakte, wat ook is gebeurd, werd alles afgeblazen. We hebben met elk scenario rekening moeten houden en altijd een plan B gehad’’, aldus producente Kelly Papavoine. Gelukkig zijn alle scenes gefilmd en zitten de makers nu in het post-productie proces: editten, special effects, muziek en geluid. “Ook in het begin van 2022 gaan we door. De film is nog lang niet af, maar trots zijn we al zeker. Voor je het weet verschijnt onze film op het grote doek!”, aldus Ruben Swart, die de film heeft geschreven en regisseert. 

Mockumentary

Moerasdraak gaat over een groep studenten die onderzoek doet naar de bijnaam van ‘s-Hertogenbosch, waardoor deze film is gefilmd vanuit het perspectief van deze studenten. Ook wel een mockumentary genoemd. “Een spannende, intrigerende film die de geschiedenis van de stad behandelt, waar een rode draad van fictie doorheen loopt”, aldus Swart. “Dat is ook mooi aan de film. Jongeren krijgen dan misschien toch een beetje mee van de interessante geschiedenis van de stad, terwijl ze mee worden genomen in een modern avontuur.”

Om iedereen alvast warm te maken, staat de trailer van Moerasdraak vanaf deze week online. De release van de echte film wordt verwacht in het voorjaar van 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant