Twee identieke graven voor de broers Hezenmans die in 1909 vlak na elkaar overleden. Beiden hadden een vooraanstaande plaats Den Bosch.
Twee identieke graven voor de broers Hezenmans die in 1909 vlak na elkaar overleden. Beiden hadden een vooraanstaande plaats Den Bosch. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Broers Hezenmans naast elkaar begraven

Historie 296 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een van de monumenten op de begraafplaats betreft een dubbel graf. Het zijn de graven van de broers Jan en Lambert Hezenmans. Officieel werden ze geboren met de naam Heesemans. De broers overleden kort na elkaar in 1909 en liggen in bijna identieke graven naast elkaar begraven. Bij Jan ligt ook zijn zus Antonia Maria Hezenmans begraven. Bij Lambert ligt zijn vrouw Joanna Clasina Jeuken.

Kerkmeester van de Sint-Jan

Jan (Joannes Cornelis Antonius) is geboren in 1833 was bankemployee, stadsarchivaris en kerkmeester van de Sint Janskathedraal. Hij publiceerde veel artikelen over de geschiedenis van Brabant en was hiermee een van de grondleggers van de Brabantse geschiedschrijving. Enkele grote werken gingen over de geschiedenis van de Sint Jan en over ’s-Hertogenbosch tussen 1629 en 1798. Jan werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de wijk de Vliert is een straat naar hem genoemd.

Architect en kunstenaar

Lambert (Lambertus Christianus) was acht jaar jonger dan zijn broer en verdiende de kost als architect en kunstenaar. Als schilder maakte hij miniatuurportretten op ivoor. Later ging hij werken in het atelier van beeldhouwer Veneman. Samen werkten ze aan de restauratie van de Sint Jan. Nadat Veneman een beroerte kreeg, nam Hezemans zijn werk over. Vijf jaar later werd hij officieel tot restauratiearchitect benoemd. Hij kreeg de leiding over de restauraties van meerdere gebouwen, waaronder Kasteel Maurick. Ook ontwierp hij zelf een aantal gebouwen en neogotische kerken en beelden, altaren en glas-in-lood-ramen. Lambert Hezemans was ook een aantal jaren directeur van de Bossche Ambachtsschool en gaf les als leraar bouwkunde aan de Koninklijke School. Toen hij vijftig jaar aan de restauratie van de Sint Jan werkte, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote en kreeg hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Grafmonument

Het grafmonument bestaat uit twee identieke tombes met liggende stenen zerken. Aan de bovenkant van de zerken is een verdiepte cirkel aangebracht met in reliëf een wapenschild met een lint met daarop het zijaanzicht van de Sint Jan. Onder de zerk zijn bij Jan twee gekruiste ganzenveren geplaatst en bij Lambert een passer. Het graf is onder andere van historisch belang vanwege de voorname positie die de broers rond 1900 in de Bossche gemeenschap hadden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant