Prinses Juliana brengt op 6 juni 1946 een bezoek aan het Doofstommeninstituut in Sint-Michielsgestel. (Fotopersbureau Het Zuiden)
Prinses Juliana brengt op 6 juni 1946 een bezoek aan het Doofstommeninstituut in Sint-Michielsgestel. (Fotopersbureau Het Zuiden) Foto: Fotopersbureau Het Zuiden

De (digitale) schatkamers van het BHIC zijn weer geopend

Historie 242 keer gelezen

DEN BOSCH | Op 3 januari presenteerde het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ‘Openbaarheidsdag’. Deze dag werden honderden archiefstukken openbaar die nog niet eerder in te zien waren, of alleen onder voorwaarden. 

Dit keer valt het jaar 1946 vrij, waarin het dagelijks leven in Brabant verder gaat na de euforie van de bevrijding. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Wegen zijn in slechte staat, transport schaars en communicatielijnen vaak verbroken. Naast het verlies van dierbaren (en/of hun woning), hebben velen te maken met schaarse levensmiddelen en een gebrek aan gas, elektriciteit of kolen.

Meer mysteries rond Marggraff?

Terwijl in de harde oorlogsjaren iedereen alles op de bon moet kopen, treft de politie van Vught in november 1944 kilo’s boter, suiker en kaas aan in huize Zionsburg te Vught. Het onderkomen van de bekende familie Marggraff. “Achtergelaten door de Duitsers”, zo stelt de familie. En hoe zit het met de bijna 480 oude munten die in het huis zijn opgedoken?

Archieven raadplegen

Belangstellenden kunnen deze en vele andere archieven raadplegen. Als gevolg van de coronabeperkingen kun je deze nieuwe archiefstukken alleen via een afspraak in de studiezaal van het BHIC raadplegen. Deze kan de stukken in veel gevallen ook voor je digitaliseren. Stuur hiervoor een mailtje naar aanvragen@bhic.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant