Eeuwenlang was de Sint-Jan de maat, maar verschillende Bossche woontorens komen al dichter bij de hemel.
Eeuwenlang was de Sint-Jan de maat, maar verschillende Bossche woontorens komen al dichter bij de hemel. Foto: Marcel Willems

‘Het begint met jouw stem’: Deel 1. Wonen - Stad in de steigers

Politiek 215 keer gelezen

DEN BOSCH | De gemeente beslist over veel zaken. Over wonen, verkeer, natuur en cultuur. Maar ook leefbaarheid en veiligheid. De keuzes die een gemeente hierin maakt beginnen bij jouw stem. En dat is terecht, want het is ten slotte jouw leefomgeving. Jij bepaalt door jouw stem de samenstelling van de gemeenteraad. Breng je stem daarom uit op 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Waarover? Wonen, bijvoorbeeld.

In ’s-Hertogenbosch – de stad en de vijf dorpskernen – staan 73.424 woningen. Toch is één vraag dakloos: hoe kun je alle belangstellenden huisvesten? Want de Brabantse hoofdstad is in trek. Wonen is een belangrijk onderwerp waar de komende gemeenteraadsverkiezingen over gaan.

Meer huizen nodig

Het woningtekort is niet alleen in Den Bosch, maar in vrijwel heel Nederland een probleem. Er zijn simpelweg meer huizen nodig. De bevolking groeit en steeds meer mensen willen alleen wonen. Te weinig doorstroommogelijkheden zijn een probleem. Zo willen sommige ouders bijvoorbeeld kleiner gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn. Maar het lukt ze vaak niet om zo’n huis te vinden. Zo houden ze een woning ‘bezet’ waar een gezin in zou passen. Daarnaast zorgen ook de lage spaarrente en hypotheekrente voor een verhoogde vraag naar koopwoningen.

Aantrekkingskracht

Daarbij komt dat de gemeente ’s-Hertogenbosch erg geliefd is. Al jaren staat de stad in de top tien van aantrekkelijkste gemeenten in Nederland en heeft het vanwege de strategische ligging een grote aantrekkingskracht op mensen die nu in de randstad wonen. Dat vergroot de druk op de woningmarkt.
Eeuwenlang was de 73 meter hoge Sint-Jan de maat, maar verschillende Bossche woontorens komen al dichter bij de hemel. Hoogbouw biedt de kans om op relatief weinig grond – die schaars en duur is – veel mensen te huisvesten. Andere manieren om het woningtekort terug te dringen: het ‘omtoveren’ van lege kantoren en winkels in woonruimte en het splitsen van bestaande woningen.

Nieuwe woonvormen

Verder zorgt de gemeente voor vernieuwende woonvormen, zoals flexwoningen, woonzorgvormen en Minitopia. Ook tijdelijke woningen komen van pas, zoals tiny houses (‘kleine huizen’). Ze bieden onderdak aan met name starters, studenten, nieuwkomers of mensen die in de knel zitten, bijvoorbeeld na een scheiding.

Betaalbare huisvesting

In 2020 heeft de gemeenteraad ‘ja’ gezegd tegen een plan om de woonproblemen op te lossen. Dat plan gaat over betaalbare huisvesting en over rekening houden met de woonwensen van inwoners. Ook wil de gemeenteraad dat huisvesting duurzaam en flexibel is. Plus groen in de buurt niet te vergeten.

Bouwen kost tijd

Tot aan 2030 wil de gemeente 10.500 nieuwe woningen erbij krijgen. Minimaal 30 procent hiervan moet sociale huur zijn, heeft de gemeenteraad besloten. Dat zijn 3.500 woningen. Verder gaat het om minimaal 20 procent middenhuur en goedkope koopwoningen en maximaal 50 procent dure huur en (middel)dure koop. Toch is het nog te vroeg om een fles huiswijn te ontkurken. Want bouwen kost tijd. Tussen de eerste schetsen en de eerste housewarmingparty, ligt vaak vier à vijf jaar. Wat helpt, is het versnellen van vergunningsprocedures.

Nieuwbouw in Den Bosch

Waar je de komende jaren zoal verhuiswagens kunt tegenkomen? In het Gasthuiskwartier, Station Oost/Sportiom, de Stadsdelta rond de Diezebrug, het KPN-terrein in de binnenstad en ander nieuwe woongebieden. Soms zal een oude buurt op de schop gaan, zoals deze eeuw al in Orthen-Links, Hintham-Noord, Eikendonk, Barten-Noord en Boschveld is gebeurd. Daarbij kiest de gemeente voor variatie: meer verschillende soorten woningen en meer prijsklassen. Dat maakt kwetsbare buurten sterker en aantrekkelijker.

Keuzes

Wanneer de gemeenteraad beslist over wonen, zijn er verschillende afwegingen. Kiezen voor meer woningen binnen het nu al bebouwde gebied, of bouwen op bijvoorbeeld landbouwgrond. Voor tijdelijke huizen is het mogelijk om sneller te bouwen. Blijvende woningen bouwen, betekent dat de procedure langer duurt. Of gaan we voor meer of minder hoogbouw?

Het begint met jouw stem

Politieke partijen verschillen over hoe deze problematiek moet worden aangepakt. Jouw stem is waar dit proces begint. Jouw stem bepaalt de samenstelling van de gemeenteraad, en zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Breng je stem daarom uit op 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant