De familie Borzo kwam over uit Italië en vestigde zich in Den Bosch. Daar stichtten ze een spiegelfabriek wat later een kunsthandel werd.
De familie Borzo kwam over uit Italië en vestigde zich in Den Bosch. Daar stichtten ze een spiegelfabriek wat later een kunsthandel werd. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: het familiegraf van de familie Borzo

Historie 440 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een van de oudere graven op de begraafplaats is dat van de familie Borzo. Deze van oorsprong Italiaanse familie is bekend geworden door de spiegelfabriek in de stad. Later werd het een bekende kunsthandel, maar de familie Borzo zelf was hier al niet meer bij betrokken.

Josephus Wilhelmus werd geboren in Bugiallo in Italië. Hij vertrok naar Nederland waar hij trouwde met Anna Maria Sala. Samen vestigden zij zich in Den Bosch, waar Josephus prenten verkocht. Hij was ook bekend met de spiegelmakerij en startte een spiegelfabriek. Wanneer de spiegelfabriek precies is gestart, is niet bekend. De eerst vastgelegde datum is 1857, maar toen was Josephus al overleden. Nadat in 1863 ook Anna Maria overleed, namen de zonen Josephus en Carolus de zaak over. Josephus vertrok in 1971 naar Breda en later naar Frankrijk, waar hij in 1890 overleed.

Carolus was de drijvende kracht achter de fabriek. In 1856 kocht hij het pand waarin later de spiegelfabriek werd gevestigd. In 1960 trouwde Carolus met Joanna Bogaerts. Ze krijgen samen één zoon, Henricus Maria Josephus. Deze overlijdt al op achtentwintigjarige leeftijd en laat zijn hoogzwangere vrouw Maria Swagemakers en twee kinderen achter. Zijn jongste dochter Johanna was de laatste Borzo die in Nederland geboren werd en hier ook overleed. 

In 1865 brak er een grote brand uit in de fabriek. Een groot deel van de kapitale spiegels en vergulde lijsten werd gered, maar de lijstenfabriek en het spiegelmagazijn brandden geheel af. In 1890 overleden zowel de broer (Josephus) als zoon (Henricus) van Carolus en waren er geen erfgenamen meer om de fabriek aan over te doen. In hetzelfde jaar verkocht Carolus daarom de fabriek aan een Amsterdamse spiegelfabrikant. De naam ‘firma wed. Jo Borzo en zonen’ bleef wel gehandhaafd. Meerdere eigenaren later werd de fabriek geveild en kwam deze in handen van Josephus van Rosmalen, die er een bloeiende kunsthandel van maakte. De naam Borzo bleef verbonden aan de winkel, hoewel de familie Borzo er zelf niets meer mee te maken had.

In het graf op Orthen liggen Carolus en zijn vrouw Joanna. Ook hun zoon Henricus ligt in het familiegraf begraven. De vrouw van Henricus, Maria, trouwde later nog een keer, maar werd wel begraven bij haar eerste man.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant