Op 22 juni 1929 kreeg de Sint-Janskathedraal de eretitel Basiliek. (Erfgoed ’s-Hertogenbosch)
Op 22 juni 1929 kreeg de Sint-Janskathedraal de eretitel Basiliek. (Erfgoed ’s-Hertogenbosch) Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Ons Den Bosch van weleer: de Sint-Janskathedraal in 1929

Historie 399 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere twee weken plaatsen wij historische foto’s onder de noemer ‘Ons Den Bosch van weleer’. Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Op 22 juni 1929 kreeg de Sint-Janskathedraal de eretitel Basiliek. Op de foto is de Sint-Jan in 1929 te zien vanuit het zuidoosten. Dit jaar wordt gevierd dat de Sint-Jan 800 jaar oud is. Op Eerste Paasdag was de officiële start van het jubileumprogramma en op 27 december wordt het programma afgesloten. Jan Pommer, vicevoorzitter van het kerkbestuur: “Het is een feest voor de gemeenschap. De Sint-Jan is een icoon voor heel Den Bosch.” Hoe oud de Sint-Jan exact is kan helaas niet meer achterhaald worden. Plebaan Vincent Blom legt uit: “Ronald Glaudemans van de afdeling erfgoed van de gemeente vertelde ons dat er veel jaartallen aan de kathedraal te verbinden zijn, ‘maar als je iets wil vieren, dan is het 1222’. In dat jaar werd de Sint-Jan namelijk voor het eerst genoemd in een document.” 

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant