De Rijks Hoogere Burgerschool aan de Hekellaan in 1908.
De Rijks Hoogere Burgerschool aan de Hekellaan in 1908. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: Rijks Hoogere Burgerschool aan de Hekellaan

Historie 1.384 keer gelezen

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

De ‘Rijks Hoogere Burgerschool’, zoals de officiële naam luidt, werd ontworpen door rijksbouwmeester J. van Lokhorst en op 6 september 1905 in gebruik genomen. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische/culturele ontwikkeling: het vormt een illustratie van de typologische ontwikkeling binnen het hoger onderwijs rondom de eeuwwisseling, met afzonderlijke bijgebouwen voor scheikunde-, teken- en gymnastiekonderwijs.

Ook met architectuurhistorische waarde zijn de gebouwen representanten van rijkarchitectuur in de vroege 20e eeuw. Zij vormen een goed voorbeeld van de sobere Rijksbouwstijl. Nadat de school in 1978 werd gesloten, werd deze enige tijd gekraakt. De bewoners werden door de vroegere eigenaar - de Dienst Domeinen - gedoogd. De voormalige Rijks-HBS aan de Hekellaan is sinds 2001 een rijksmonument.

De hogere burgerschool - destijds altijd afgekort tot H.B.S. of HBS - was een Nederlandse onderwijsvorm voor voortgezet middelbaar onderwijs. Met de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd de hbs opgevolgd door enerzijds de vijfjarige havo en anderzijds het zesjarige vwo met daarin als meer directe opvolger van de HBS het zesjarige atheneum, naast het vanouds bestaande gymnasium. De laatste eindexamens voor de HBS werden in 1974 afgenomen.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

De Rijks Hoogere Burgerschool aan de Hekellaan anno 2022.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant