Bericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Bericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Gemeente trekt ruim 3 miljoen euro uit voor mensen in energiearmoede

Politiek 595 keer gelezen

DEN BOSCH | Nog dit najaar gaat de gemeente ‘s-Hertogenbosch mensen helpen die te maken hebben met energiearmoede. Doel is om het energieverbruik blijvend omlaag te brengen. Een Klusbus en het Bossche bespaarteam moeten bewoners daarbij gaan helpen. Met energieadvies, energiebesparende maatregelen en financieel advies. 

Het bedrag van ruim 3 miljoen euro komt van de landelijke overheid en in twee gedeelten. Wethouder Mike van der Geld: “We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de energietransitie. Daarom investeren we flink in het besparen van energie. Onder andere doordat de energiekosten zo gestegen zijn. Dat het Rijk daarin ook bijdraagt is een heel welkome aanvulling. Hierdoor kunnen we energiefixers en een bespaarteam inzetten. Het gaat dus om concrete maatregelen en ze vergroten hopelijk de financiële ruimte en het perspectief van deze mensen weer enigszins.” 

Klusbus

Vanuit de Regionale Energiestrategie Noord-Oost Brabant heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch samen met de gemeente Oss, Bernheze, Land van Cuijk, Maashorst, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden en Meierijstad de handen ineen geslagen om energiearmoede regionaal aan te pakken. Dit doen de betrokken gemeentes met een Klusbus met hierop energiefixers die dit najaar gaat rijden. Deze Klusbus rijdt bij bewoners voor en brengt direct energiebesparende maatregelen aan zoals radiatorfolie. Hierin wordt ook samengewerkt met de woningcorporaties. In totaal wil de regio meer dan 9000 huishoudens helpen. 

Bespaarteam

Binnenkort start de gemeente ‘s-Hertogenbosch zelf al met het Bossche bespaarteam. Dit team bestaat uit een energiefixer en een consulent van Eerste Hulp bij Geldzaken die is opgeleid tot energiecoach. Zij geven energie en financieel advies, maar brengen ook kleine energiebesparende maatregelen aan bij mensen thuis zoals tochtstrips. 

Energielabel

De gemeente richt zich op mensen met een laag inkomen en een woning met een laag energielabel. Daarvoor stuurt de gemeente een brief naar de mensen die eerder dit jaar de energietoeslag hebben gekregen. En in een woning wonen met energielabel C of lager. Zij kunnen zich dan aanmelden voor een afspraak met de Klusbus of een afspraak met het bespaarteam. Daarnaast werkt de gemeente samen met Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG), schulddienstverlening en partners zoals Farent en Quiet Den Bosch om de mensen uit deze groep te bereiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant