De natuur in het Kanaalpark aan de oostzijde van het Maximakanaal heeft zich in een paar jaar tijd prachtig ontwikkeld. (Foto: Brigitte Wolfs)
De natuur in het Kanaalpark aan de oostzijde van het Maximakanaal heeft zich in een paar jaar tijd prachtig ontwikkeld. (Foto: Brigitte Wolfs) Foto: Brigitte Wolfs

IVN Natuurmomentje: Kanaalpark in Rosmalen

Verenigingen 363 keer gelezen

DEN BOSCH | Het Kanaalpark is een vrij nieuw natuurgebied, aan de oostzijde van het Maximakanaal bij Rosmalen. De Rosmalense Aa, een beek die is afgetakt van de Aa, meandert door het gebied. 

In 2015 is dit gebied aangelegd en inmiddels heeft de natuur zich hier prachtig ontwikkeld. Kuddes runderen (Rode Geuzen) en Konik-paarden zorgen ervoor dat de begroeiing openblijft en dat er dus geen moerasbos ontstaat. Dassen en bevers zijn er al gezien. Dankzij de beek heeft het gebied een moerassig karakter, waardoor veel (water)vogels er zich thuis voelen, zoals de zeer geliefde IJsvogel.

De bever

De bever is het grootste knaagdier van ons land, een vegetariër die zich tegoed doet aan boomschors, jonge twijgen, bladeren en wortels van bijvoorbeeld brandnetel en waterlelie. Wilgen en populieren horen tot zijn favoriete bomen. Zijn bouwkunsten kunnen de waterloop in het gebied behoorlijk beïnvloeden. Kom wel vroeg, of juist iets later, als je hem wilt spotten: in de schemering is hij actief.

Beleef de sfeer van het Kanaalpark tijdens de ‘Open dag van het Kanaalpark’ die op zondag 18 september wordt gehouden. Voor meer informatie kijk op https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuur-activiteiten/agenda.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant