Inge van der Burgt van Zorgboerderij en Paardenmelkerij Burgthoeve.
Inge van der Burgt van Zorgboerderij en Paardenmelkerij Burgthoeve.

Zorgboerderij Burgthoeve levert maatwerk

Algemeen 3.410 keer gelezen

OIJEN | In het weidse buitengebied van Oijen wijst een bord langs de weg richting Zorgboerderij en Paardenmelkerij Burgthoeve. Aanvankelijk hadden Bert en Lenie van der Burgt er een veeteeltbedrijf met kalveren, varkens en enkele paarden. In 1997 startten zij er een paardenmelkerij, die in 2000 werd uitgebreid met een zorgboerderij. Sinds 2005 wonen er ook cliënten op het terrein die er een veilige woonomgeving en een passende dagbesteding hebben.

door Dick Hubertus

In de loop der jaren is het familiebedrijf uitgegroeid tot een zorginstelling van formaat. Aan de Lutterweg is de zorgboerderij en de paardenmelkerij gevestigd. Hier wonen 25 cliënten met afstand tot de arbeidsmarkt. Op locatie St. Jozef aan de Oijense Bovendijk wonen 16 mensen, veelal ouderen die verpleging en dagbesteding wordt geboden. De familie Van der Burgt heeft 43 mensen in dienst: begeleiders, verpleegkundigen, verzorgenden en medewerkers van de facilitaire dienst. Behalve Bert en Lenie is ook hun zoon Bart en schoondochter Inge in het bedrijf werkzaam. Inge (41) legt uit: “Het gaat er om mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding te bieden in een veilige, huiselijke omgeving. Er wonen hier ook mensen die vanuit de GGZ zijn geplaatst.”
“De werkzaamheden voor onze mensen, wij spreken het liefst over hulpboeren, is heel divers zoals stallen schoonmaken, onderhoud plegen, melken van de 20 melkmerries, verzorgen van de 120 paarden en pony’s, klussen op het erf en de tuin en niet te vergeten paardrijden. Voor elke bewoner hebben we op het terrein een eigen appartement en een gezamenlijke recreatieruimte waar we samen de maaltijden voorbereiden en eten. Wij streven er naar de zelfstandigheid van onze mensen en hun eigenwaarde te vergroten. De omgang en het werken met dieren werkt daarbij heel positief. Het moet geen bezigheidstherapie zijn, we willen productief zijn, iets betekenen, werk doen dat er toe doet en zichtbaar resultaat geeft. Dan hebben onze hulpboeren ook voldoening van hun werk.”
Ze vervolgt: “Ons bedrijf lijkt voor buitenstaanders groot, maar we werken in kleine groepjes en bieden structuur. Dat geeft rust en zo creëren we een veilige omgeving voor onze cliënten. We hebben ook een klussengroep die werkzaamheden verricht in opdracht op andere locaties zoals op het sportcomplex van MOSA’14. De paardenmelk die we produceren wordt na het melken direct verpakt en ingevroren. Paardenmelk is voedend, versterkend en energie verhogend. Dit zuivelproduct heeft een positief effect op de darmflora en de stofwisseling. De melk wordt als een kuur gedronken en bevroren verkocht. We verkopen het hier aan huis. Ons werk is heel arbeidsintensief, we maken vele uren, maar het geeft veel voldoening, zeker als je ziet hoe onze mensen zich hier thuis voelen en ontwikkelen.”



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant