Afbeelding
Elize Bloks van Eyequote

Expositie ‘Patronen doorbreken’ van Rianne van der Steen

Algemeen 359 keer gelezen

OSS | De couture expositie ‘Patronen doorbreken’ van Rianne van der Steen is van 24 mei tot en met 16 juli te zien in Bibliotheek Oss.

Rianne van der Steen werkt aan de passie van haar leven. Zij ontwerpt persoonlijke, eigentijdse kledingstukken met moderne couture technieken. Opdrachten worden op ambachtelijke wijze in haar eigen couture studio aan de Kerkstraat in Oss vormgegeven. Ze heeft veel kennis en kunde op het gebied van het ontwikkelen van kleding. De ene keer start Van der Steen direct met het tekenen van een patroon, de andere keer onderzoekt ze de mogelijkheden en beperkingen van de stof op de pop. Zelden begint ze met een schets. Ze is ontwerper én maker: altijd op zoek naar de juiste balans in materiaal, kleur, snit en textuur. Experimenteren en bewustzijn zijn in haar ontwerpen verweven. 

Duurzaamheid uit Oss
Bewust van de gevolgen van de huidige consumptiemaatschappij en de schaduwkanten van het heersende modesysteem volgt Van der Steen haar eigen pad. Weg van de mainstream, weg van de massa. Ontwerpen begint bij het maken van verantwoorde keuzes vanaf het begin in het maakproces. Ze werkt als een bouwmeester, laat zich niet beïnvloeden door trends en vormt haar eigen beeldtaal.

Patronen doorbreken
De expositie ‘Patronen doorbreken’ verwijst naar zowel naar de couture naaipatronen die niet via het traditionele patroonsysteem zijn vormgegeven als naar het belichten van de milieuproblematiek als gevolg van het huidige modesysteem. Van der Steen laat het intensieve maakproces zien van idee tot eindproduct. Ze wil de bezoekers er bewust van maken dat zij een keuze hebben in wat ze consumeren en daadwerkelijk dragen. Tijdens de tentoonstelling zal haar nieuwste ontwerp in zijde voor de serie couture naaipatronen in samenwerking met Zijdar worden getoond, samen met de kledingstukken van haar kledinglijn STONE-D, die volledig binnen de gemeente Oss wordt vervaardigd om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant