Brandweer Brabant-Noord is gestart met de nieuwe wervingscampagne. (Foto: Floris van Bergen)
Brandweer Brabant-Noord is gestart met de nieuwe wervingscampagne. (Foto: Floris van Bergen)

Brandweer Brabant-Noord zoekt vrijwilligers voor onverwachte uitdagingen

Algemeen 819 keer gelezen

Brandweer Brabant-Noord is gestart met de nieuwe wervingscampagne ‘Ga jij onverwacht de uitdaging aan?’. De brandweer staat 7 dagen per week 24 uur per dag paraat en daarvoor zijn vrijwilligers onmisbaar. Mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daarvoor willen inzetten. 

Als vrijwilliger bij de brandweer weet je niet altijd wat je aantreft. Gaat onverwacht de pieper? Dan gaat de knop om en ligt de focus volledig op het incident waar de brandweer naartoe gaat. Brandweervrijwilligers voeren allerlei taken uit en kunnen snel schakelen. De campagne laat de volle breedte van het brandweervak zien. Een grote brand blussen, een verkeersslachtoffer uit zijn auto bevrijden, politie en/of ambulancedienst ondersteunen, omgewaaide bomen doorzagen in een storm of een dier in nood redden. Voor al deze zaken en nog veel meer wordt de brandweer opgeleid en voorbereid. De spanning, afwisseling en de combinatie met de maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn bijzondere aspecten van het brandweervak. In de campagne vertellen ook een paar vrijwilligers hun persoonlijke verhaal.

Breed takenpakket
Postcommandant Hans Rigter kwam onlangs aan het woord in Weekblad Regio Oss. “Ik prijs me gelukkig met een gemotiveerd korps, maar we zitten krap qua bezetting. We werken in 3 ploegen die om de beurt een week dienst hebben. Het streven is om na een melding binnen 6 minuten 6 mensen op de kazerne te hebben om uit te kunnen rukken. Het is moeilijk om aan nieuwe mensen te komen. Voor nieuwe brandweermensen geldt immers dat ze tijdens het opleidingstraject twee avonden per week bezig zijn: een avond naar de opleiding en een avond op de kazerne oefenen. “Na drie lessen opleiding mogen aspirant brandweermensen al mee om uit te rukken als stagiaire om op die manier het vak in de praktijk te leren. Als brandweerman of vrouw moet je een teamspeler zijn, mensen willen helpen en passie voor het vak hebben, dan is het voor iedereen te leren. In situaties waarbij veel mensen wegrennen komen wij in beeld.” Hij vervolgt: “Behalve het blussen van uiteenlopende branden, helpen we bij verkeersongevallen en leveren allerlei hand en spandiensten. Laatst hebben we met 25 man geholpen met het sjouwen van bedden toen het voormalige belastingkantoor in Oss hals over kop ingericht moest worden als vluchtelingenlocatie. Over het algemeen wordt ons werk gewaardeerd en ben ik in 35 jaar nog nooit lastiggevallen bij de uitoefening van mijn vak.” Rigter vervolgt: “Ik kan zo 8 mensen gebruiken. Ons korps is qua leeftijd heel divers, van 20 tot 64 jaar. Brandweermensen boven 50 jaar ondergaan jaarlijks een fysieke keuring. Zolang je fit blijft kun je doorgaan.”

Aanmelden
Meer info en aanmelden op de website www.brandweer.nl/
brabant-noord/werken-bij/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant