Sam Maigret bij de torenklokken van de Grote Kerk.
Sam Maigret bij de torenklokken van de Grote Kerk.

Met Sam Maigret naar het hoogste punt van Oss

Algemeen 1.423 keer gelezen

OSS | Al 163 jaar is de toren van de Grote Kerk het hoogste punt van Oss. Vanuit de polder ten noorden van de stad is het een niet te missen oriëntatiepunt. Lopend vanaf de Heuvel door de Kerkstraat doemt de markante 55 meter hoge toren op die al zo lang het straatbeeld bepaalt. Dat het op gezette tijden mogelijk is om voor 3 euro per persoon de toren onder leiding van een gids te beklimmen, onderweg over de geschiedenis te horen en boven van een riant uitzicht te genieten is bij niet zo veel Ossenaren bekend.

door Dick Hubertus

Sam Maigret (64) is één van de torengidsen en coördineert de beklimmingen. “Het gidsen in de toren is heel leuk vrijwilligerswerk. Het is mooi om de spanning op de gezichten van onze gasten te zien als ze aan de klim beginnen. Ook van binnen is het een imposante toren en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Onderweg van verdieping naar verdieping vind ik het leuk om over de geschiedenis van de kerk en de toren te vertellen. Dat begint al op het koor waar je de indrukwekkende orgelkast kunt bewonderen en een mooi uitzicht hebt over het interieur van de kerk met de prachtige glas in lood ramen. De in 1872 benoemde pastoor Van de Laar kwam uit Den Bosch. Hij was gecharmeerd van de St. Jan en middels crowdfunding onder de rijke Osse industriëlen van toen wist hij het interieur van de Grote Kerk dezelfde luister mee te geven.”
“Op iedere verdieping zijn interessante zaken te vermelden. Zo heb je op 22 meter hoogte de imposante zoldergewelven. Op de derde verdieping vind je de grote klokken en het klokkenspel en kun je mooi laten zien hoe de galmgaten werken die het geluid over de stad geleiden. Op elke verdieping die je hoger komt, wordt het uitzicht mooier. Kijk je uit over de grote daken van de kerk is het niet verwonderlijk dat er 100.000 leien voor nodig waren om ze te bedekken. Voor de toren waren destijds 1.200.000 stenen nodig. Deze werden aangevoerd vanuit de loswal in Lithoijen. Parochianen reden met paard en kar af en aan om ze te vervoeren. De muren van de toren zijn 4 steens dik, ofwel 88 cm.”
En verder: “Ik geniet ook van het gidsen in de toren vanwege de interactie met de mensen. Verder ben ik geïnteresseerd in geschiedenis en heb al heel wat korte documentaires gemaakt voor onder andere de bibliotheek, het Stadsarchief en het Brabants Historisch Informatie Centrum.”
Als belangstellenden zich willen aanmelden voor een beklimming van de toren kan dat door een e-mail te sturen naar gotojj@home.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant