Wethouder Tielemans.
Wethouder Tielemans.

Boekel samen met Land van Cuijk meest succesvolle regio voor landelijk afvalproject

Algemeen 1.167 keer gelezen

BOEKEL | De BeestenBende is een project waarbij kinderen zich regelrechte helden voelen van al die dieren die helpen beschermen tegen zwerfafval. Die insteek, in combinatie met het speelse karakter van het project, zorgt in de samenwerkende gemeenten Boekel en Land van Cuijk voor schone straten en een groeiend aantal milieubewuste, actieve kinderen. Deze regio geldt intussen zelfs als meest succesvolle van het landelijke afvalproject.

In het huis van de Cuijkse wethouder David Sölez volgen de ‘boéés’ en de ‘mèèhs’ elkaar in rap tempo op. Want hoewel de woordenschat van zijn jongste kind (1) beperkt is, imiteert het continu koeien en schapen. Ook op tv zijn kinderprogramma’s met dieren enorm populair. Bij de jonge kleinkinderen van zijn Boekelse collega Marius Tielemans gaat het al net zo. “Je ziet dat ze volop met dieren en dierengeluiden bezig zijn. Op hele jonge leeftijd voelen ze al een band met dieren, waardoor ze zich goed kunnen voorstellen dat het slecht is dat er rommel ligt als bijvoorbeeld een hond in het bos loopt en terugkomt met een stuk plastic.”

Beestenbende
Die voorliefde voor vrolijke viervoeters, gevederde vrienden en onderwaterdieren beperkt zich niet tot (klein-)kinderen uit wethoudersgezinnen. Het verklaart mede het succes van De BeestenBende, dat in de samenwerkende gemeenten alle gestelde zwerfafval-doelen overstijgt. Afval opruimen is misschien niet het eerste waar kinderen aan denken, op een vrije middag. Maar De BeestenBende maakt van kinderen heuse helden die ‘dieren redden van gevaarlijk afval’. Die insteek is onder meer gebaseerd op gedragspsychologische inzichten. De kinderen maken daarbij het hele jaar door dierenavonturen mee, met de bijbehorende uitdagingen en opdrachten. Het succes is tweeledig, denkt de Boekelse wethouder Tielemans. “Allereest is het gewoon leuk voor kinderen om met een groep vriendjes en vriendinnetjes bezig te zijn. Aan de andere kant zorgt het voor meer bewustzijn: wat gebeurt er met afval, wat zijn de gevolgen voor alles wat hier leeft en wat kan ik er zélf aan doen?” Een mooi voorbeeld is volgens Tielemans de Landelijke Opschoondag, afgelopen november in Venhorst, waar hij zelf ook meehielp. Er was een grote groep mensen aanwezig, inclusief kinderen.

Regionale samenwerking
In het kader van hun samenwerkingsverband op het gebied van afvalinzameling kozen de gemeente Boekel en de gemeente Land van Cuijk al eind 2018 voor de gezamenlijke inzet van De BeestenBende. Door hun samenwerking hoopten ze een degelijke vuist te maken in de aanpak van zwerfafval - nu en voor de lange termijn. Meer dan 1000 kinderen en ouders doen inmiddels mee, wat deze regio tot de meest succesvolle BeestenBende-regio van ons land maakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant