Bijen zijn voor Arnold van kinds af aan heel belangrijk en blijft hij genieten.
Bijen zijn voor Arnold van kinds af aan heel belangrijk en blijft hij genieten. Foto: Rudolf van Gemert

‘Opa Pol was mijn grote voorbeeld’

Algemeen 643 keer gelezen

LANGENBOOM | Arnold Adriaans is al vele jaren imker en geniet nog dagelijks van zijn grote passie voor bijen. Arnold: “Werken met honingbijen blijft altijd mooi en boeiend.”

Door Rudolf van Gemert

Dankzij bijen ziet de wereld er kleurrijk uit. Bijen zijn namelijk belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Door bestuiving ontstaan vruchten met zaden waaruit nieuwe planten groeien. Behalve nuttig zijn bijen ook bijzondere insecten met een heel interessant sociaal leven. In Nederland leven wel 358 verschillende soorten bijen. 

‘Roeien’
Arnold: “Mijn Belgische opa Pol was groot liefhebber. Hij zat vaak buiten in zijn stoel en genoot van zijn bijen. Tijdens zijn middagdutje liepen de bijen over zijn gezicht. Dat maakte op mij als 12-jarig ventje grote indruk. Samen met opa kwamen we toen ook een bijenzwerm tegen en opa riep ‘roeien!’. Dat begreep ik niet, het betekende zand gooien. Dat was 70 jaar geleden en daarmee begon mijn liefde voor bijen. Ik ben in 1983 met opleidingen voor imker begonnen. Een start met drie kasten waar de bijen in zitten werd uiteindelijk meer werk met 40 kasten. Als hobbyist maakte ik alles zelf. In de beginjaren heb ik veel kennis opgestoken bij de drie broers Schippers. Ik heb nog steeds contact met broer Jan.”

90.000 eitjes
Arnold is een echte expert en lepelt zo allerlei feiten op. “Net als bij corona vinden mutaties bij de honingbijen plaats. Kan goed, maar ook verkeerd zijn. In deze tijd van het jaar leven bijen zo’n 3 tot 6 weken. In de winter is dit 6 tot 8 maanden, ze hoeven dan niet te werken. Zij eten zich vol door rond de raten te cirkelen, waardoor ze lekker warm blijven. De koningin wordt altijd in de watten gelegd en gaat vanaf begin februari eieren leggen. De koningin kan 3 jaar oud worden. Per seizoen legt zij zo’n 90.000 eitjes, waarvan de helft later werkster wordt en cellen reinigt. De koningin vliegt uit met een aantal bijen naar de darrenplaats en paren gebeurt in de lucht. Na zo’n drie weken gaat ze terug naar de kast. De imker moet tussentijds extra aan de slag. Op een raam zitten koninginnendoppen die we los moet maken waardoor er veel nieuwe koninginnen uitkomen.”

Parallel
Arnold maakt ook kinderen blij met zijn honing. Zo schonk hij al eens 80 en later 50 kilo honing aan kindertehuizen in Polen, waarna de pastoor een dankbrief stuurde. Een parallel met de mensenwereld, vindt Arnold. “Bijen zijn heel sociaal met elkaar en hebben veel voor elkaar over. Zo zou het ook bij ons mensen kunnen en moeten zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant