Willy en Gerard zijn trots op hun niet elektrische gatensteekmachine uit 1709. (Foto: Rudolf van Gemert)
Willy en Gerard zijn trots op hun niet elektrische gatensteekmachine uit 1709. (Foto: Rudolf van Gemert)

Familiebedrijf Van Tienen uit Sint Hubert gaat stoppen

Algemeen 3.102 keer gelezen

SINT HUBERT | Na vier generaties Van Tienen uit St. Hubert nadert het einde. Het bedrijf is altijd van vader op zoon verdergegaan. De broers Willy en Gerard van Tienen zijn de laatste generatie, er is geen opvolging meer. Per 1 augustus eindigen alle werkzaamheden. 

Door Rudolf van Gemert

Willy en Gerard van Tienen hebben gezamenlijk het besluit genomen om te stoppen. Gerard: “Wij hebben een prachtige en memorabele bedrijfsgeschiedenis. Gerardus van Tienen, geboren in 1850, is de oprichter en basis van het familiebedrijf. Wanneer de oprichting is gebeurd kunnen we niet precies achterhalen, maar we hebben richting een 150-jarig bestaan. De tweede generatie was onze opa Bert, destijds met bijnaam ‘De kleine Bert’. Daarna heeft ons vader Wim in 1930 het bedrijf overgenomen. Op jonge leeftijd zijn wij dan ook bij het bedrijf in loondienst gaan werken.” Willy vult aan: “Wij kregen van thuis toen alleen zakgeld, onze ouders spaarden voor ons. Als we iets wilden, kregen we het van onze ouders. Bij projecten werden de kosten vaak op de lat geschreven, dat kon toen nog. Wij hebben kasboeken van klanten vanaf 1904, mooi om te lezen. Spaarboekjes van opa uit 1930 waarbij men 9 cent per week spaarde voor de oude dag. In het verleden was het altijd een timmerbedrijf. In de jaren ‘60 werden zelfs doodskisten gemaakt. Wij wilden echter meer werkzaamheden doen en in 1993 veranderden we in bouwbedrijf.” Gerard: “Vroeger hadden we zelfs 19 mensen in dienst voor verschillende werkzaamheden. We deden veel stallenbouw en gingen vanaf 1987 interieurbouw doen, waaronder standbouw op beurzen. Discotheek Time Out in Gemert was een mooi en groot project. Een disco in Groningen, spellen maken voor de Staatsloterij, samenwerken met Philips car stereo of een levensgroot commercieel ei waren mooie opdrachten.” Willy knikt: “Zondagavond was onze stapavond en dan maandag met een kater weer aan het werk, dat kon toen allemaal. Herinneringen zijn vaak mooi.”

Natuurlijk ging het niet altijd goed. Willy en Gerard moesten een keer een rieten dak op een boerderij vervangen door pannen. Ze gleden met riet en al samen met angst en een lach naar beneden. Willy: “We hebben altijd genoeg werk gekregen en maakten vaak 60-70 uur per week. Het is nu wat minder leuk dan vroeger. We gaan genieten van onze vrije tijd.” Gerard is het daar roerend mee eens. “Ik werkte meestal in de werkplaats en Willy op karwei. Maar nu is het klaar. Het wordt nu hobby met auto’s, motoren en muziek voor ons. Grote dank aan al onze klanten en relaties.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant