Scouting en werken met kinderen is belangrijk voor Peter en Lotte. (Foto Rudolf van Gemert)
Scouting en werken met kinderen is belangrijk voor Peter en Lotte. (Foto Rudolf van Gemert)

Scouting Mill viert 75-jarig jubileum

Algemeen 802 keer gelezen

MILL | Op 8 december 1946 begon in Mill een verkenners- en een welpenbeweging als St. Willibrordus-groep. Hun eerste onderkomen was in de kleedkamer van de oude school achter het toenmalige gemeentehuis. In 1955 werd de gidsenbeweging opgericht en kort daarna kwamen de Kabouters. 

Door Rudolf van Gemert

In 1960, na ruim drie jaar sjouwen en bouwen aan de Graafseweg, werd Blokhut De Brugsche Berg’ officieel geopend. Het spel van verkennen, wat in het Engels scouting wordt genoemd, werd 100 jaar geleden bedacht door Lord Baden Powell met zijn wereldberoemde boek ‘Scouting for boys’. De Blokhut wordt nog steeds gebruikt en is gedurende de jaren vernieuwd en uitgebreid. 

Het bestuur bestaat uit zes mensen, met Lotte Hendriks al negen jaar als voorzitter. “Als jong meisje was ik al lid van onze scouting en nu al 15 jaar leidinggeven is een prachtig vervolg. Wij sturen, en willen niet altijd zichtbaar zijn. We vinden het prachtig om de kinderen kennis bij te brengen, en ook wij blijven leren. We hebben 85 kinderen verdeeld over verschillende groepen. Vroeger waren verkennerij en gidsenbeweging aparte verenigingen. Mill met St. Willibrordusgroet voor jongens en Skoutiegroep voor meisjes fuseerden in 1970. In 1996 ontstond samen Scouting Mill. Ons jubileum was eigenlijk in 2021, maar door corona vieren wij dit nu pas op grootse wijze.” 

Peter Vollenberg is ook helemaal verknocht aan de scouting. “Ik geef al 22 jaar leiding en kan het niet loslaten. “Scouting is natuurlijk spellen, waarbij veel in de natuur wordt gedaan. Kinderen worden zelfstandiger en pakken meer dingen aan. Ieder kind heeft eigen capaciteiten en samenwerking is belangrijk. Goede gesprekken of je hart luchten zijn ook belangrijk. Alle speltakken worden in onze themaweekenden gedaan. Onze zomerkampen blijven super. Bevers en welpen hebben hun eigen weekend. De RSA-groep van 15-18 jaar mag eigen keuzes maken.” Peter vindt het bijbrengen van zelfstandigheid belangrijk. “Kinderen hoeven vaak thuis nooit af te wassen, zelfstandig in een emmer afwassen went snel. Het traditionele heitje voor een karweitje bestaat nog steeds.” 

Antoon Kandelaars loopt ook al een tijdje mee. “Zestig jaar geleden, op 10-jarige leeftijd, was ik bij deze scouting. Het was leerzaam en een sociale bezigheid. Met een vrachtwagen zingend op weg naar het kamp. Een uniform met bruine ribbroek, slapen op strozakken en knopen maken is me bijgebleven.” Lotte: “Ons jubileum is ook een reünie voor oud-leden. Naast een drankje en een hapje zal het traditionele kampvuur niet ontbreken. Elkaar weer zien en oude koeien uit de sloot halen is prachtig. ‘Nieuwe leiding en vrijwilligers kunnen we gebruiken’. We zien iedereen graag op 16 juli bij onze blokhut!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant