Afbeelding

17 jaar cel voor Huissenaar wegens schietpartij waarbij Cuijkenaar om het leven kwam

Algemeen 703 keer gelezen

ARNHEM | Een 33-jarige man uit Huissen is door het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een gevangenisstraat van 17 jaar en tbs met dwangverpleging. Dit in verband met doodslag en poging tot doodslag. De verdachte was in augustus 2021 betrokken bij een ruzie in de relatiesfeer die omsloeg naar een schietpartij. Hierbij kwam een 48-jarige Cuijkenaar om het leven. Een 61-jarige man uit Wijchen raakte zwaar gewond. 

De zevenjarige relatie van de Huissenaar en zijn toenmalige vriendin liep ten tijde van het incident moeizaam. Er was veel ruzie, de man zou ‘controlerend en dwangmatig zijn’ richting haar en ze zou volgens de officier van justitie geïsoleerd worden van vrienden, familie en de buitenwereld. Daarnaast zou er sprake zijn van mishandeling en drugsverslaving. Op 13 augustus ontvluchtte ze de woning in Huissen. Later die dag komt haar stiefvader, de 61-jarige Wijchenaar, en zijn zwager, de 48-jarige man ui Cuijk, langs bij de woning. Ze willen de verdachte uit het huis zetten omdat de woning op de naam van de vrouw staat. Terwijl de verdachte onder invloed is van amfetamine weet hij zijn hand te leggen op één van de vele wapens in de woning. Het loopt het uit op een schietincident waarbij de Cuijkenaar wordt geraakt in zijn slaap. In het ziekenhuis overlijdt hij aan zijn verwondingen. Ook de man uit Wijchen raakt gewond maar overleeft het incident.

“Ze hadden niet kunnen vermoeden dat het dusdanig uit de hand zou lopen dat één van hen het niet meer zou kunnen vertellen,” stelt het Openbaar Ministerie. “Met één welgemikt schot kwam er een einde aan het leven van een van hen. En voor de ander heeft het – letterlijk – maar een haartje gescheeld of er had voor hem ook een uitvaartplechtigheid georganiseerd moeten worden.”

Na het incident vluchtte de man bewapend naar het dak van het appartementencomplex. Met een lasergeleid vuurwapen houdt hij onder andere een agent onder schot. Daarnaast roept hij de politie meermaals op om hem dood te schieten. Uiteindelijk weet de politie hem te bewegen van het dak te komen en wordt hij gearresteerd.

Al deze strafbare feiten, het doden van de man uit Cuijk, het verwonden van de Wijchenaar maar ook het wapenbezit, bedreigen van een agent en de mishandelingen, zijn door de officier van justitie meegenomen in de strafeis. “De verdachte heeft de hele familie en de vriendenkring van de overleden man onvoorstelbaar en ook onherstelbaar veel pijn en verdriet bezorgd. Het hele gebeuren is een grote open wond. Een groot trauma.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant