Gebedsviering ter nagedachtenis Titus Brandsma

OSS | Maandag 26 juli wordt om 09.00 uur een gebedsviering gehouden ter nagedachtenis aan pater Titus Brandsma O.Carm. De viering vindt plaats in de St. Jozefkerk aan de Oude Molenstraat in Oss. 

Titus Brandsma, ereburger van de gemeente Oss, werd op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau vermoord. Hij kwam op voor het vrije woord, maakte bezwaar tegen advertenties en propaganda van de N.S.B. Hij werd verraden na zijn bezoek aan landelijke krantenredacties en werd gearresteerd en gevangen genomen in Dachau.
Op 11-jarige leeftijd kwam hij naar Megen waar hij ging studeren aan het kleinseminarie van de paters Franciscanen. Deze opleiding werd met goed gevolg afgerond. Onder andere vanwege gezondheidsredenen werd besloten zijn opleiding voort te zetten in de orde van de Karmel in Boxmeer.Voor het laatste gedeelte van zijn opleiding kwam hij opnieuw naar Oss om in het voormalige Karmelklooster aan de Molenstraat zijn theologie studie af te ronden. In 1905 werd hij in de Sint Jan in 's-Hertogenbosch tot priester gewijd. Na een voortgezette studie in Rome kwam hij in 1909 terug in Oss waar hij werd benoemd tot docent aan het groot seminarie van de karmelieten.
Vervolgens breekt een tijd aan in Oss waar hij zich bijzonder heeft ingezet voor de Osse samenleving. Naast de vele persoonlijke contacten ijverde hij voor de tot stand koming van een openbare bibliotheek. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de bibliotheek werd opgericht. In 1919 was hij naast zijn redactionele werk hoofdredacteur geworden van de lokale krant 'De Stad Oss'. Na vele intensieve bemoeienissen slaagde Titus Brandsma erin voldoende financiƫle middelen te verkrijgen van het Ministerie van Onderwijs in Den Haag. Daarmee kon in 1923 een H.B.S. worden opgericht, het Carmelcollege. Na de oorlog is zijn naam aan de school verbonden.
Aansluitend aan de viering op 26 juli wordt bij het beeld voor het Titus Brandsmalyceum een bloemenhulde gebracht. Enige korte teksten van Titus Brandsma worden voorgelezen en de Vredesvlam wordt ontstoken.