Heeschenaar Glenn Coldenhoff stelde teleur met een 22ste plaats in Oss (foto Ad Megens).
Heeschenaar Glenn Coldenhoff stelde teleur met een 22ste plaats in Oss (foto Ad Megens). Foto:

Prachtig crossweekeinde in Oss, pech voor Hollanders

OSS | In 1998 vond voor het laatst een Grand Prix solo plaats op De Witte Ruijsheuvel in Oss. Afgelopen weekend dus na 23 jaar opnieuw, de ruim 5.000 toeschouwers genoten. 

In de MXGP ging de meeste aandacht uit naar Jeffrey Herlings en Heeschenaar Glenn Coldenhoff. In de eerste manche was er een opmerkelijk incident met Herlings. De wereldtopper kon er niets aan doen, maar het voorwiel van Ivo Monticelli kwam in de openingsfase na een sprong tegen het lijf van Herlings aan. De Nederlander bleef ondanks de enorme klap op zijn motor zitten, wat best een wonder mag worden genoemd. Na afloop bleek namelijk dat hij door de klap zijn schouder had gebroken.
In de eerste manche reed Coldenhoff lange tijd voorop, maar in de laatste ronden kwam Herlings sterk opzetten vanaf de vierde plaats. Uiteindelijk was het Herlings met de winst, maar door de breuk kon hij tijdens de tweede manche niet van start gaan. De vele supporters in het oranje gekleed wilden de longen uit hun lijf schreeuwen voor Coldenhoff, maar die ging al snel onderuit. Uiteindelijk finishte hij als 22ste en dat voelde voor hem voor het thuispubliek als een enorme teleurstelling. Antonio Carioli won de tweede manche en eindigde uiteindelijk in het klassement als tweede achter Tim Gajser.

Unieks
De organisatie van de MXGP in Oss wilde iets unieks neerzetten. Niet alleen motorcross van het allerhoogste niveau, maar ook met optredens van artiesten. Vanwege de coronamaatregelen konden niet alle optredens doorgaan, maar desondanks viel de combinatie in de smaak van bezoekers. Ook het feit dat er stoelen langs het parcours gezet werden, is wellicht een blijvertje. Al bleek in de praktijk dat het onhaalbaar is dat iedereen tijdens de races ook daadwerkelijk gaat zitten. Met een prachtige baan -die er dankzij veel vrijwilligers perfect bij lag- en publiek dicht langs de baan was het genieten voor de crossliefhebbers.
Dat Herlings de eerste manche won, is extra knap aangezien hij reed met een gebroken schouder. Gajser reed vlak bij de Nederlander op het moment dat het ongeval gebeurde. "Hij heeft echt pech gehad. Met een gebroken schouder rijden, voelt alsof iemand constant met een mes in je schouder steekt. Ik hoop voor Jeffrey dat hij snel terug is." Over de baan in Oss was hij redelijk tevreden. "Een lange baan, dat bevalt me wel. De fans zitten er ook heel dicht op, vooral rondom het snelle gedeelte. Ik zie nog wel ruimte voor een aantal verbeteringen." Ook voor de ervaren Antonio Cairoli was het zijn debuut op Osse grond. "We gaan veel van boven naar beneden, maar ze zouden het wel iets spannender kunnen maken."
De meeste kritiek kwam van nummer drie Romain Febvre. De Fransman vindt dat de organisatie beter voor andere circuits dan Oss had kunnen kiezen. "Het enige positieve is dat het een lange baan is. Wij proberen op een zo hoog mogelijk niveau te rijden, maar dit lijkt met al dat publiek kort erop op een kermisbaan."