Afbeelding
Foto:

Metamorfose Terwaenenplein

OSS | Er is de laatste tijd hard gewerkt aan Terwaenen in het Osse centrum. Daar is het plein met een ‘donkere en stenige’ uitstraling veranderd in een lichter, groener en sfeervoller plein. Met de metamorfose wordt deze stadsentree een stuk fraaier gemaakt.

Het nieuwe plein is nog niet helemaal klaar, maar zorgt nu al voor positieve reacties. 'Ziet er leuk uit', 'Veel gezelliger zo' en 'Mooi!' zijn enkele van de reacties die te lezen zijn op sociale media.
De gemeente wil het plein aantrekkelijker maken zodat hier een mooie stadsentree ontstaat. Het plein had tot nu toe een donkere en stenige uitstraling. "Dit willen we veranderen met onder andere terrassen, plantenbakken en kunst", aldus de gemeente.

Wat is er gebeurd of wordt nog gedaan?
1. De stenen onder de bomen verwijderen. Hier komt grind voor in de plaats. Het regenwater trekt daardoor direct weg door het grind en komt niet meer in het riool. Dit is goed voor de bestaande bomen. Zij krijgen hierdoor meer water. Daarnaast wordt het water vastgehouden in de bodem en zal niet afgevoerd worden naar het riool. Dit is beter voor het klimaat.
2. De banken die op het plein staan worden verwijderd en ergens anders geplaatst in Oss. De nieuwe locatie van de banken is nog niet bekend. Er komen vier nieuwe banken terug op het plein.
3. Aan de rand van het plein komen acht plantenzuilen met bloemen. Deze geven in de zomer een kleurrijk beeld. In de winter gaan de plantenzuilen weg en vervangen door andere zuilen. Deze zuilen zijn groenblijvend en hebben kerstverlichting.
4. Tussen de plantenzuilen komen metalen bollen waardoor er geen auto’s meer op het plein kunnen komen.
5. Op het plein worden drie bomen herplaatst. De overige bomen krijgen hierdoor meer ruimte, waardoor ze beter kunnen groeien en gezonder blijven. Één boom staat nu erg scheef en twee bomen staan te dicht bij de ingang van de stad. De twee bomen staan te dicht op de scheiding tussen de halfverharding en stenen. Dat is niet goed voor de bomen. Het groter maken van de nieuwe halfverharding gaat niet in verband met de doorgang van hulpdiensten. Voor de bomen die verplaatst worden, komen geen nieuwe bomen terug op Terwaenen. In de toekomst worden op een andere plek in de stad nieuwe bomen geplant. Dit alles is een onderdeel van het complete plan om de stad groener, leefbaarder en klimaatbestendiger te maken. Op Terwaenen komen er nog acht nieuwe beplantingsvakken met groenblijvende beplanting.
6. Het betonriool en de huisaansluitingen op het plein worden vervangen. Hier komt een kunststofriool voor terug.
7. Tot slot zijn op het plein verschillende kleurige kunstwerken van Jenny Derksen geplaatst.