Extreme regenval leidt tot hoge waterstanden Maas

OSS | Bewoners in de gebieden in Oss en omstreken rond de Maas hebben enkele angstige dagen beleefd. Ook hier kwam het water hoog, erg hoog. Maar in vergelijking met delen van Limburg was er in deze regio weinig schade.

Samen met Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas nam de gemeente Oss tijdig extra maatregelen. De loswal in Ravenstein werd afgesloten. De sluis bij Macharen ging dicht, de camping bij is Megen leeggehaald en er stonden de borden voor de wegafsluitingen klaar. Rijkswaterstaat en de veehouders zorgden ervoor dat het vee op het droge staat. Ook de pontjes werden uit de vaart genomen.
Burgemeester Buijs riep inwoners op om niet te recreëren langs de Maas: “Zwemmen in de Maas is levensgevaarlijk dit weekend. Er drijft van alles in het water en er is een sterke stroming. Sowieso wil ik u vragen om ook niet naar de Maas te gaan om te kijken."
De politie in Oss deed zondag een dringende oproep om niet in de buurt van de Maas te komen, met de hashtag #WEGBIJDEMAAS: ‘Het water uit de Maas staat op dit moment tot aan de dijk. Ga hier niet naar toe en blijf thuis! Hulpverleners kunnen hun werk nauwelijks uitvoeren door de drukte op de dijk’.

3 miljoen liter
Door extreme regenval in het stroomgebied van de Maas moest de Maas grote hoeveelheden water afvoeren. Dit veroorzaakte een zogenaamde Maaswatergolf. Zowel het watersysteem als de Maasdijk konden deze piek aan mede omdat de piek in het watersysteem, veroorzaakt door de regen, niet tegelijk liep met de piek van de Maasgolf. Tijdens de piek stroomde er 3 miljoen liter water per seconde door de Maas. Dat is ongeveer 60% van wat de Maas aan kan in Brabant.
De regen vorige week leidde daardoor niet tot grote problemen. De sloten en beken konden de regen voldoende opvangen.
Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. Dat betekent dat het waterschap voor steeds grotere uitdagingen komt te staan qua waterbeheer; van ongekend droog naar ongekend nat. Daarop anticiperen kan alleen als je systeem tegen een stootje kan. Vandaar dat het waterschap investeert in bijvoorbeeld dijkversterkingsprojecten zoals de Meanderende Maas.
(Zie meer op pagina 23)