De flat Sterrebos (foto Hans van der Poel).
De flat Sterrebos (foto Hans van der Poel). Foto: Hans van der Poel 06 31918770

'Mensen gingen hier wonen omdat het een seniorenflat was'

(vervolg voorpagina)

"Het zijn van die kleine dingen waardoor mensen zich onveilig voelen", aldus de dochter van een bewoner. "Zij willen een rustige oude dag, maar er is onrust. De receptie is er niet meer, alarm moeten de bewoners zelf regelen en als er woningen leeg komen, komen er meestal jongere mensen voor terug. Terwijl de oorspronkelijke doelgroep juist in Sterrebos is gaan wonen omdat het een seniorenflat was."

Sterrebos is een appartementencomplex van BrabantWonen waar mensen zelfstandig wonen. BrabantZorg heeft de extra dienstverlening sinds 1 januari 2021 gestopt, daarmee is BrabantZorg één van de zorgaanbieders met een thuiszorgteam wat kantoor heeft in Sterrebos.

Veranderingen
"Er hebben de afgelopen tijd veranderingen plaatsgevonden waar bewoners aan moeten wennen", aldus een woordvoerster van BrabantWonen. "Het gaat hierbij onder meer om het verdwijnen van de receptie en het realiseren van het wijkcentrum. De verbouwing van de begane grond naar het wijkcentrum overlast en drukte. Wat de ene bewoner als overlast ervaart, ervaart de ander als enige hinder. Maar BrabantWonen pakt elke melding van overlast of andere zaken zeer serieus op. We werken hierin nauw samen met diverse samenwerkingspartners."
Een veelgehoord klacht was dat de deuren naar de liften niet gesloten waren waardoor iedereen in- en uit kon lopen. Dit is inmiddels opgelost. "Op dit moment zijn de deuren in gebruik zoals ze bedoeld zijn: Dit is dat is dat uitsluitend bewoners met eigen sleutel vanuit het Wij(k)huis naar hun woning kunnen. Buiten de openingstijden van het Wij(k)huis is dit niet mogelijk."

Studenten
Een ander puntje van kritiek is de mogelijke huisvesting van studenten in Sterrebos. De woordvoerster bevestigt dit. Vanaf eind augustus komen drie studenten in Sterrebos wonen. "Bewoners zijn hierover vorige week per brief over geïnformeerd. De studenten zijn zorgvuldig geselecteerd door de organisatie Connect Generations. De studenten zetten zich in voor de bewoners. Denk aan samen boodschappen doen, een spelletje doen, helpen met computer of samen koken/eten in het wijkcentrum."
Op de vraag of Brabant Wonen eventueel bereid is meer maatregelen te treffen om het gevoel van veiligheid bij oudere bewoners te vergroten, zegt de woordvoerster: "Wij nemen alle signalen van onze bewoners serieus. Dat heeft er al toe geleid dat er camera's zijn geplaatst in het gebouw. Bewoners zijn hierover via de nieuwsbrief geïnformeerd. Wel doen wij een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van bewoners om ook zelf alert te zijn."

Schilderijen
Over het vervreemden van schilderijen stelt de woordvoerster: "We hebben inderdaad een melding gehad van het verdwijnen van schilderijen. BrabantWonen heeft de camerabeelden terug gekeken. Hier was echter niets op te zien. Het andere voorval wat genoemd is, betrof een junkie op de gang. Maar dat is nu ongeveer 1,5 jaar geleden. We hebben destijds direct samen met de politie actie ondernomen. Voor alle incidenten zijn de lijntjes met politie kort."

(Namen van bewoners zijn bij de redactie bekend)