Blij met een dooie mus

29 juli kwam in het nieuws dat de gemeente Oss bakzeil heeft gehaald met hun plannen voor het plaatsen van vier windturbines op het industrieterrein Elzenburg-De Geer.
De Raad Van State heeft de plannen afgekeurd omdat er in het aangepaste bestemmingsplan niets opgenomen is over de sloop van de turbines na hun levensduur.
Helaas zal deze uitspraak alleen maar een forse vertraging van hun plannen zijn, omdat men het bestemmingsplan zal moeten aanpassen en daarna opnieuw moet indienen.
De actiegroep Behoud Lithse Polder, die al enkele jaren strijdt tegen de plannen van de gemeente voor grootschalige energieopwekking met een groot aantal windturbines, heeft de actiegroep besloten om een aantal stappen te zetten om beter en slagvaardiger te worden.
Zo zijn de eerste stappen gezet om een vereniging te worden, zodat ze een rechtspersoon zijn en als zodanig ook juridische stappen kan zetten als dat te zijner tijd aan de orde komt en dat moment gaat ongetwijfeld komen gezien de halsstarrige houding van gemeente Oss.
Ook heeft de vereniging inmiddels aansluiting bij andere actiegroepen in de omgeving en in het gehele land om gebruik te kunnen maken van hun expertise ten aanzien van actievoeren en op juridisch gebied door gebruik te maken van hun achterban in de vorm van raadgevers op technisch, juridisch en medisch gebied.
Denk bij dat laatste aan de negatieve effecten, welke wonen in de buurt van windturbines met zich meebrengen in de vorm van geluidsoverlast, slagschaduw en met name de niet hoorbare en meest gevaarlijke laagfrequente tonen, die een turbine van die enorme grootte veroorzaakt.
Veel mensen denken dat wonen in de invloedssfeer van een windturbine wel mee zal vallen, maar de actiegroep wil met klem aangeven dat dit beslist NIET het geval is blijkens de vele verhalen uit binnen en buitenland.
Zij gaat op informatieavonden in duidelijke taal uitleggen wat de effecten van dergelijke windturbines zijn voor mens en dier en wat het doet met onze mooie woonomgeving. Vooruitlopend daarop kunnen we stellen dat de rust in het buitengebied verstoord zal worden waardoor dit niet meer een broed- en verblijfplaats zal zijn voor de vele weidevogels die er nu zitten. Meer mensen moeten beseffen dat we dit niet moeten willen, zeker omdat er betere alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van windturbines op zee, die waterstof kunnen gaan produceren wat makkelijker te transporteren en op te slaan is dan elektriciteit. Behoud Lithse Polder denkt mee over mogelijke alternatieven.
Ruud Gerritsen, 
Actiegroep Behoud Lithse Polder