Afbeelding
Foto:

Support van regio is grote steun in de rug voor Bernhoven


UDEN | Bernhoven is erin geslaagd om brede steun te ontvangen bij de obligatielening. Er is voor 8 miljoen euro ingelegd door belanghebbenden van het ziekenhuis. 

De afgelopen maanden konden zowel bewoners van de regio als medewerkers in het ziekenhuis investeren door de aanschaf van obligaties. Dit bedrag is ruim 5 miljoen hoger dan vorig jaar. "Een grote steun in de rug voor ons hele team, we zijn dankbaar voor het vertrouwen ook in het wederom zware coronajaar waar een groot beroep op ons allen is gedaan", aldus algemeen directeur Geert van den Enden.
Bernhoven is het enige ziekenhuis in Nederland waarbij investeren op deze wijze mogelijk is. In de eerste plaats worden obligaties uitgegeven om meer betrokkenheid te creëren bij belangrijke groepen. Vanaf het moment dat de artsen in loondienst gingen in 2015 konden de medisch specialisten al financieel participeren. Sinds 2018 krijgen de andere medewerkers ook de mogelijkheid om financieel te participeren en sinds 2019 ook inwoners uit de regio. Met het geld van de obligaties -dat door de obligatiehouders gedurende 10 jaar aan Bernhoven wordt uitgeleend tegen 4 procent rente- lost Bernhoven de leningen bij de huisbanken af. Bernhoven heeft door deze constructie daar betere condities bedongen. Met de ruimte die daardoor ontstaat, heeft Bernhoven meer onafhankelijkheid en meer ruimte om keuzes te maken die passen bij de strategische koers van Bernhoven.


Duurzame Huizen Route


De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Dit kan tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Honderden enthousiaste huiseigenaren in heel Nederland stellen hun huis open. Bezoekers kunnen zich inschrijven via de website www.duurzamehuizenroute.nl.

Er zijn tal van mogelijkheden om een huis te verduurzamen. Zo kun je al klein beginnen met LED-lampen, een slimme thermostaat en tochtstrips. Of je pakt het groter aan door goed te isoleren, een warmtepomp aan te schaffen en vloerverwarming aan te leggen. Huizen met uiteenlopende duurzame maatregelen doen dit jaar mee met de Duurzame Huizen Route. Geïnteresseerden kunnen zich via de website inschrijven voor een bezoek bij één of meer woningen. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 30 oktober en 6 november. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, meerdere provincies en 145 gemeenten. Zij moedigen inwoners aan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.

Aanmelden
Wie zelf stappen heeft gezet om zijn of haar huis te verduurzamen, kan zijn woning ook als voorbeeld aanmelden via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden. Deelnemers maken bovendien kans op twee nachtjes weg naar eenduurzame B&B.