Margreet Carpaij in Ghana.
Margreet Carpaij in Ghana. Foto:

'Deze kinderen worden gezien als een straf van God'

vervolg van de voorpagina

Carpaij: "In Nederland zeggen ze nog net niet 'adem in adem uit', de rest wat je moet doen wordt allemaal voorgezegd. In Ghana verloopt het heel traag, daar loop ik nog steeds tegenaan. Toen ik een schilder benaderde, spraken we een dag af. Hij kwam niet en toen ik hem belde, gaf hij 'morgen' aan. Ook toen was hij er niet, soms kan dat wel een week duren. Als ik een vriend uitnodig voor het eten, is het maar de vraag of hij langskomt. Je gaat er vanuit, maar als hij niet komt, hoef je ook echt geen telefoontje te verwachten. Werkdruk is hier nauwelijks. Als het bijvoorbeeld 's ochtends een uurtje regent, dan blijft iedereen gewoon thuis. Morgen is toch een nieuwe dag zeggen ze. Ik heb er aan moeten wennen, ook toen we een afspraak wilden maken om een officiƫle stichting te worden. Keer op keer kwamen we daar op kantoor, maar telkens werd het maar niet geregeld."

Donaties
Met haar Lumen Mundi Foundation bouwt ze een nieuwe school voor kinderen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. In Nederland werd de stichting Lumen Mundi opgericht met als doel financiƫle middelen in te zamelen. Zo wordt er bijvoorbeeld komende zondag 31 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur een markt gehouden in de St. Jozefkerk aan de Oude Molenstraat 8 in Oss. De opbrengst gaat naar Ghana. "Het geld van de verkoop van mijn huis in Nederland en de donaties die binnenkomen gebruik ik voor de bouw van de school. Ik betaal nu drie mensen die er volop mee bezig zijn. In januari 2022 willen we starten met een groep in 1 lokaal. Uiteindelijk komen er twee lokalen."

Onderwijs
De leerkrachten en ondersteuners worden allemaal opgeleid door Margreet zelf. "In Ghana is het onderwijs copy-paste. De docent schrijft iets op het bord en de leerlingen moeten het naschrijven. Ruimte voor vragen is er niet. Op onze school willen we het heel anders gaan aanpakken. Dat zal nog een hele uitdaging worden. Het is overigens niet zo dat ik maar iets doe en buiten de wet sta, het onderwijs wordt gecontroleerd door de Ghana Educations Service.'' In totaal komen er in de toekomst zo'n 40 kinderen in de leeftijd van 8 tot 16 jaar naar haar school. "Kinderen met een 'rugzakje' kennen ze hier niet. Die zien er normaal uit, dus dan is er volgens hen niks aan de hand. Autisme bijvoorbeeld kennen ze niet. Kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen worden gezien als een straf van god. Kinderen krijgen de straf. Vaak zorgen ouders er nog wel voor, maar de omgeving vindt dat je iets fout hebt gedaan en daardoor worden ze vaak op het eigen terrein gehouden. Er zijn verhalen over kinderen die in een hut worden gezet en waar oma af en toe eten komt brengen. Of kinderen komen te overlijden, heel triest. Op onze school is er veel aandacht voor de kinderen. We gaan ze zichtbaar maken in de gemeenschappen en betrekken ook niet-beperkte kinderen erbij." De kinderen op haar school worden thuis opgehaald en weer thuisgebracht. Als er nog geld over is na de bouw, wordt er een woongroep gebouwd waarin zo'n zes kinderen kunnen wonen. Meer info op de Facebook-pagina Lumen Mundi Foundation Ghana. Margreet Carpaij.

Margreet aan het werk in Ghana.