Aantal WW-uitkeringen in Brabant blijft maar dalen

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant daalt verder. Nadat eind juli 2021 al het laagste aantal in 10 jaar werd bereikt, was er ook in september sprake van een afname van 1,5%. Daarmee telde de provincie Noord-Brabant eind september 31.825 WW-uitkeringen.

In Noord-Brabant neemt het aantal WW-uitkeringen sinds februari 2021 onafgebroken af. In september nam het aantal WW-uitkeringen verder af met 1,5%. Landelijk bedroeg de afname in september op maandbasis 2,2%. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was deze maand zichtbaar de horeca (12%) en de cultuursector (6,9%). Ook ook in de schoonmaak (6,7%) nam het aantal WW-uitkeringen af. Een toename is te zien in diverse sectoren waaronder overheid (5,8%) en het bank- en verzekeringswezen (3,6%).

Aandeel 50-plussers neemt toe
Het aantal WW-uitkeringen is historisch laag en het aantal vacatures is erg hoog: er is krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn dus veel mensen aan het werk, maar tegelijkertijd zijn er nog mensen op zoek naar werk. Met name jongeren profiteren nu van de sterke groei van het aantal vacatures. 50-plussers zijn minder hard geraakt tijdens de coronacrisis, maar het aantal WW-uitkeringen daalt momenteel, in een krappe arbeidsmarkt, minder hard dan voor mensen onder de 50 jaar.

Leven lang ontwikkelen
De kansen voor oudere werkzoekenden om aan het werk te komen, ten opzichte van andere werkzoekenden, zijn relatief ongunstig. Dit kan te maken hebben met een sterke mate van digitalisering en automatisering. De aanwezige kennis en vaardigheden sluiten soms niet meer aan bij de huidige vraag op de arbeidsmarkt. Het belang van een leven lang ontwikkelen is groter dan ooit. Maar er kunnen ook diverse andere redenen zijn waarom 50-plussers moeilijk aan het werk komen.