'Nacht van de Nacht-natuurwandeling'


OIJEN/OSS | IVN Oss houdt zaterdagavond 30 oktober een Nacht van de Nacht-natuurwandeling nabij de Oijense Hut. Hiermee sluit IVN Oss aan bij de landelijke actie Nacht van de Nacht.

De wandeling, onder begeleiding van natuurgidsen, begint om 19.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Vertrekpunt is het parkeerplaats bij de Oijense Hut tegenover de Oijenseweg 273 in Oss. Kom zoveel mogelijk met de fiets, er is daar maar beperkt parkeerruimte. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Bij aanvang van de wandeling zal het vrij snel gaan schemeren en wordt het langzaamaan donker. Schemer- en nachtdieren worden actief en je gaat steeds meer nachtgeluiden horen. Als er geen wolken zijn kun je de sterren zien. "Zaklampen zijn niet nodig, zij verkleinen juist de kans om te genieten van echte duisternis. Maar is het wel zo donker. Dat is afhankelijk van de bewolking, de maan en kunstlicht. De natuurgidsen maken er een spannende en leerzame tocht van", aldus IVN Oss.

Lichtvervuiling
De nacht van 30 oktober op 31 oktober is aangewezen in Nederland en vele andere landen als de Nacht van de Nacht. Met talloze activiteiten wordt aandacht gevraagd voor de ‘lichtvervuiling’. Nederland is een van de meest ‘verlichte’ landen ter wereld. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken.


Themajaar


OSS | Binnenkort is het 100 jaar geleden dat in Oss de eerste medicijnen werden gemaakt. Dit zette een ontwikkeling in gang die Oss heeft gevormd tot wat het nu is. Niet alleen op het gebied van ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, maar ook als ondernemende en innovatieve gemeenschap. 

Dat wordt gevierd met een themajaar. Het initiatief voor het themajaar #100yearspharmafuture -dat loopt van september 2022 tot en met oktober 2023- komt van Aspen Oss, MSD, Organon, Life Sciences campus Pivot Park en de gemeente Oss. De voorbereidingen zijn gestart en de eerste plannen liggen op tafel. Hebt u ideeën voor het themajaar? Stuur dan een mail naar ondernemerszaken@oss.nl.

Gezondheid
Honderd jaar geleden is in Oss de basis gelegd voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Oss stond in die tijd aan de wieg van de farma-sector in Nederland, met baanbrekende ontdekkingen als insuline en de anticonceptiepil. Bedrijven zijn door het gezamenlijk verleden sterk verbonden. Tot op de dag van vandaag een bloeiende sector waarvoor hier alle componenten aanwezig zijn: van het allereerste onderzoek tot de grootschalige commerciële productie van geneesmiddelen.