Jos Schouten.
Jos Schouten. Foto: Jos Schouten

Oer-Hollandse stamppot is populair bij jong en oud

'Op koude en natte dagen wordt in Nederland weer volop stamppot gegeten. De stamppot is een traditioneel Hollands gerecht op basis van aardappelen en groenten die meestal samen in één pan gekookt worden en vervolgens gestampt. 

De oer-Hollandse stamppot is tot op de dag van vandaag nog steeds populair bij jong en oud. Niet verwonderlijk, het is zo gemakkelijk te variëren met groentecombinaties en eventueel verrijkt met vlees, kaas, ei, noten, paddenstoelen of fruit.
In de basis kook je kruimige aardappelen en verse groente in een royale pan gaar. Ruim twintig minuten doorkoken, zuurkool langer vanwege de zuurtegraad. Of je kookt deze apart. De geschilde aardappelen met een klein beetje zout onder water, groenten er bovenop. Die stomen wel gaar. Controleer of de aardappelen gaar zijn. Afgieten: boter, melk of room en kruiden als peper erbij. Stamppen en je hebt stamppot.
Traditionele stamppotten zijn natuurlijk boerenkool, hutspot, zuurkool en andijvie. Als uitgangspunt is de verhouding meestal 1 kilo geschilde aardappelen met daarbij 500 gram gesneden groente. Voor hutspot kun je beter 1 kilo groente nemen: 600 gram wortel en 400 gram ui. Afwijken mag.
Natuurlijk maken wij de stamppot voor u kant-en-klaar. Wij gebruiken de beste aardappelen die lekker kruimig zijn. Samen met de verse groente die we zelf snijden en wassen worden zein onze steamer gekookt. Wij voegen geen zout toe, omdat wij steamen, wat zorgt voor behoud van smaak, kleur en natuurlijk vitamines. Onze stamppot wordt elke dag vers bereid en je proeft de pure smaak van verse groente. Wij zeggen: de lekkerste."
Jos Schouten, Schouten Groente en Fruit