Solotentoonstelling Erwin Wurm in Oss' museum

OSS | Museum Jan Cunen presenteert vanaf 29 januari 2022 een solotentoonstelling van Erwin Wurm. Voor het eerst toont de kunstenaar een dwarsdoorsnede van zijn werk in de context van een monumentaal pand. Met 'Erwin Wurm - Am I a House?' vertellen museum en kunstenaar samen een eigen verhaal, dat op geen andere plek verteld kan worden.

Villa Constance, het voormalige woonhuis waarin het museum is gevestigd, is daarbij zowel locatie als onderwerp. Want wat is eigenlijk een huis of een thuis? Voor Erwin Wurm is een huis als een tweede huid, een laag om onze eigen huid heen. "Het huis biedt bescherming en geeft ons zekerheid, maar is ook een statussymbool waarmee we pronken. Kijk maar naar de rijkgedecoreerde hal van de villa. Het zegt iets over onze identiteit; misschien gaan we er -net als bij een auto of een hond- zelfs een beetje op lijken. Met alle technologische ontwikkelingen kun je je afvragen of we in de toekomst echt één worden met onze bezittingen? Kan een lichaam ook een huis zijn?"
In de kern gaat zijn werk over de mens, onze alledaagse realiteit en de absurditeit die daarmee gepaard gaat. De reeks One Minute Sculptures, waaraan Wurm al meer dan 25 jaar werkt, is daarvan een goed voorbeeld. Deze beelden bestaan uit gewone voorwerpen, zoals een trui, meubel of een paar tennisballen, voorzien van een instructie. Vervolgens is het aan jou om het werk tot leven te wekken of af te maken. Wurm speelt op deze manier met de traditionele rol van de bezoeker.
Na tentoonstellingen in White Cube-omgevingen wereldwijd is het presenteren van zijn werk in de context van een voormalig woonhuis een nieuwe stap voor Wurm. In de statige Villa Constance, gebouwd in 1888, verbinden de kunstwerken heden en verleden. "Wurm verrast en confronteert, maar opent ook de deur naar de vroegere functie en bewoners van het pand. Wie sliep en badderde hier, deelde lief en leed aan de eettafel? Wij vertellen zo samen een eigen verhaal, verbonden met de plek maar herkenbaar voor iedereen", aldus Museum Jan Cunen.