Richèl van Rossum: ultieme clubman en voetbaldier
Richèl van Rossum: ultieme clubman en voetbaldier

Richèl van Rossum: Clubman en voetbaldier

Sport

OIJEN | In het buitengebied van Oijen, midden tussen de weilanden, ligt het prachtige sportcomplex van MOSA’14. De club is opgericht in 2014 en is tot stand gekomen door het fuseren van v.v. Macharen en O.V.C.’63 uit Oijen. Over het complex lopend vallen de vele reclameborden langs het hoofdveld en het imposante clubgebouw op. Richèl van Rossum (60) uit Macharen is er nagenoeg dagelijks te vinden in zijn rol als jeugdleider, trainer, materiaalman en kartrekker in tal van andere functies.

door Dick Hubertus

Oprecht trots en met een flinke bos sleutels in de hand geeft hij een rondleiding door het riante clubgebouw. De 250 leden hebben er de beschikking over een ruime kantine, kleedkamers, vergaderruimtes, materialenopslag en op de bovenverdieping drie grote multifunctionele ruimtes. “Ik weet niet beter en doe dit al 44 jaar. Ik ben geboren in Oss, op m’n 6e bij O.S.S.’20 begonnen met voetballen en sinds mijn 18e ook actief als trainer, leider en bestuurslid. In 1988 ben ik verhuisd naar Macharen en daar ook als zodanig actief geworden. Sinds 2012 hadden we al een samenwerkingsverband voor de jeugd tussen de clubs uit Macharen en Oijen en twee jaar later was de fusie dus compleet.”
“In het dagelijks leven ben ik werkzaam als coördinator-begeleider bij Zorgboerderij en Paardenmelkerij Burgthoeve, hier in Oijen. De eigenaar Bert van der Burgt is nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit mooie complex en we mogen hem gerust weldoener van de club noemen. Mijn werkgever geeft me ook de ruimte om hier onderhoud te plegen. Ja, ik ben hier eigenlijk manusje van alles en wil het gebouw en het park graag netjes houden. Daar ben ik richting de leden ook heel streng in. Maar ik doe het allemaal niet alleen natuurlijk. We hebben een fijne groep vrijwilligers en proberen daar ook de jeugd in te betrekken. Jammer dat onze korfbaltak qua leden wat terugloopt. Daarom hebben we een samenwerkingsverband met DOT in Oss.”

Clubliefde
Behalve de al genoemde activiteiten bij MOSA’14 draait Van Rossum ook tijdelijk kantinediensten om in te vallen voor een zieke collega en daarmee is het grootste deel van zijn vrije tijd wel ingevuld. “Inderdaad, ik ben veel van huis, maar mijn vrouw Lisette kan daar goed mee omgaan. En zoals ik al zei, ik weet niet beter. Ik doe dit soort vrijwilligerswerk al zo lang omdat ik graag onder de mensen ben en een club trouw blijf. Wij hebben zelf geen kinderen, maar ik vind het fijn om met jeugd om te gaan. Verder houd ik van gezelligheid en ben een voetbaldier en ik ken nog zoiets als clubliefde.”