Strooiwagens in Oss.
Strooiwagens in Oss. Foto: Hans van der Poel

Gladheidsbestrijders zijn klaar voor de winter

Algemeen

OSS | Medewerkers van de gladheidsbestrijding in de gemeente Oss gingen afgelopen week al een aantal keer de weg op om preventief te strooien. Projectleider Sjaak van der Loop: “Wij zijn er klaar voor, laat de winter maar beginnen.”

Nederland werd afgelopen winter geteisterd door extreem weer. Er werd door de gladheidsbestrijding met man en macht gewerkt met ‘schuivers en ‘borstels’ en strooiwagens reden hun routes. Tonnen aan zout gingen er doorheen. Het is natuurlijk nog maar de vraag of we deze winter opnieuw te maken krijgen met extreme omstandigheden, maar volgens Van der Loop is de gemeente Oss er klaar voor. Stel dat het weer gaat vriezen, dan krijgen de hoofdroutes (waaronder de belangrijkste wegen in het buitengebied), fietspaden en ontsluitingsroutes bij de wijken voorrang. Het gaat in totaal om 550 kilometer aan hoofd- en ontsluitingswegen (negen routes), 200 kilometer aan fietsroutes (acht routes, plus de centra). “Als er sneeuw valt, dan bekijken we per route wat het belangrijkst is. Fietspaden en hoofdwegen proberen we wel 100 procent aan te pakken.” Iets wat de extreme winter heeft geleerd, is dat er prioriteiten gesteld moeten worden. “We houden ons binnen de gemeente Oss aan het beheerplan gladheidsbestrijding. Dat wordt wel wat aangepast aangezien er op diverse plekken in Oss en kernen wordt uitgebreid. Ook zijn er meerdere sluiproutes ontstaan, maar die vallen bij ons niet onder de belangrijkste wegen. We moeten met een kritische blik kijken naar waar we strooien.”

Materieel
Of het een extreme winter zal worden? De voorspellingen variëren nogal en de gemeente houdt het nauwlettend in de gaten. Op vier plekken in de gemeente zijn meetpunten en camera’s geïnstalleerd. De gemeente Oss beschikt over zes getrokken/opzetstrooiers voor stroomwegen en ontsluitingswegen, drie combistrooiers/sproeiers voor hoofdwegen en ontsluitingswegen, zes getrokken strooiers/sproeiers voor fietspaden en centrum, twee getrokken sproeiers met sneeuwborstels voor fietspaden, een loader om het zout in de strooiers te laden, een zoutloods met 500 ton vacuümzout, een zoutmengmachine om pekelwater te maken en twee opslagtanks voor pekelwater.

Gladheidsbestrijders op de Ir. Diddewerf in Oss.
Gladheidsbestrijders op de Ir. Diddewerf in Oss.